Gündem

16 kişiye mezar olmuştu... Hayat sitesi işte bu yüzden yıkılmış!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki ilk depremde yıkılan ve 16 kişinin ölümüne neden olan Hayat Sitesi’nin bilirkişi raporu çıktı. Mahkeme dosyasına giren raporda, “Hayat Sitesi A1 Blok, zemin katta ticari bölümlerin bulunması, zemin kat yüksekliğinin fazla olması nedeniyle yapının zemin katında rijitlik diğer katlardan daha düşük seviyede kalmış, yapı gelen deprem yükleri etkisinde yeterli dayanım gösterememiştir ve yıkılmıştır” ifadesi yer aldı.

Malatya’da Yeşilyurt ilçesinde bulunan Hayat Sitesinin A1 bloğu, 6 Şubat’taki ilk depremde çökmüş, enkaz altında kalan 16 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi ise yaralanmıştı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, bilirkişi raporu istedi. Konya Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, mahkeme dosyasına girdi.

Raporsa, Hayat Sitesinin A1 bloğunun 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş-Pazarcık depreminde, deprem etkilerini karşılamada yetersiz kaldığı ve ilk depremde tamamen yıkıldığına yer verildi.

 

Hayat Sitesinin 16 kişiye mezar olmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, binanın yıkılma sebepleri şöyle sıralandı:

“Mimari ve statik projede zemin kat için belirtilen yükseklikten farklı olarak zemin kat yüksekliğin artırılması ve kaçak asma kat eklenmesi, zemin katın mimari tadilat projesinde belirtilen şartlardan farklı imalatın yapılması. Bu zemin kat imalatları nedeniyle kolonlarda rijitliğin azalması ve yumuşak kat etkisinin meydana gelmesi. Her bir normal katın statik projede ve statik hesap raporunda kirişli plak döşeme olduğu belirtilmiş fakat bilirkişi tarafından enkaz alanında yapılan incelemelerde binanın normal kat döşemelerinin belirtilen kirişli plak döşeme yerine asmolen döşeme olarak yapılması nedeniyle yapı ağırlığının arttırılması. Statik hesap raporunda yer alan deprem hesabı sadece zemin kat kolonlarının boyuna donatıları için deprem hesabı yapılması, diğer çerçeve taşıyıcı elemanlar için deprem hesabı yapılmaması. Blokların altında bodrumun ortak olarak inşa edilmesi nedeniyle yapı davranışının değiştirilmesi. İfade tutanağına göre zemin kattaki döşemenin usulsüzce delinerek merdiven eklenmesi. Yapının taşıyıcı sisteminde kullanılan beton malzemesinin dayanım açısından yetersiz olması. Tüm işlemlere ait hiçbir proje, ruhsat izin veya hesap raporu bulunmaması. Yapılan incelemelerde mimari projesine uygun olarak imal edilmeyen çeşitli bölümlerine, 1975-1998-2007 yönetmeliklerine aykırı olarak farklı tarihlerde yapı kullanım izni verilmesi.”

 

Bilirkişi tarafından Hayat Sitesi bloklarının yıkımında “Sorumlu kişiler, sorumluluk alanları ve kusur dereceleri” bölümünde ise yapı sahibi ve müteahhit Mahmut B., yapı sahibi Ahmet B., yapı sahibi Yusuf B., binanın altındaki iş yerinin sahibi Suat S., fenni mesul Metin K., statik proje sorumlusu Şerif Y asli kusurlu, statik proje onayını veren Hurşit K., mimari proje sorumluları Metin K. ve Ayşegül N. ise tali kusurlu olarak belirtildi.

Raporda ayrıca, belediye görevlileri Mustafa B., Ahmet Ö., M. Hakan B., Şazi D., Şahin D., Hamit G., Ekrem Ö., N. Tahir S., Alper Y., A. Kadir A., M. Zeki B., H. Vefik Ş., Selahattin P., F. Engin P., Ümit E., Konur S., Duran Ö., Haluk T., Hüseyin H’nin ise asli kusurlu olduğuna yer verildi.