Arapgir, Malatya’nın doğal ve tarihi güzellikleri bakımından en önemli ilçeleri arasında yer alıyor. 800 yıllık cem evinin yanı sıra Osmanlı dönemine ait camilerin yer aldığı ilçede, Kayaarası Kanyonu, konakları, tarihi köprüleri ile ziyaretçilerini büyülüyor.
Malatya’nın en önemli yerleşim yeri olan Arapgir, her yıl binlerce ziyaretçiyi en iyi şekilde ağırlıyor. Fotokamp ile birçok fotoğrafçının hem kamp yapıp hem de ilçeyi fotoğrafladığı etkinlik kapsamında doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi güzelliklerde ortaya çıkıyor.
İşte Arapgir’in misafirlerine en güzel şekilde sunduğu gezi rotalarından bazıları…
ULU CAMİ
Osmanpaşa Mahallesinde bulunan ve üzerinde kitabesi bulunmayan Ulu Cami, kayalık üzerine inşa edilmiştir. Mimarisi itibariyle 14’üncü yüzyılda yapıldığı tahmin edilen caminin minaresi bulunmuyor.
ŞAKİR PAŞA (ÇOBANLI) CAMİ
Çobanlı Mahallesinde bulunan Şakir Paşa (Çobanlı) Caminin yapım tarihi 1893’tür. Minaresi bulunan camide; son cemaat yerinin doğusunda dört kemere oturmuş kubbeli çeşme, caminin üç metre batısında da dört kemerli kubbe yer alırken; Çanakkale Komutanı Cevat Paşa Konağı ile bir bütün halinde bulunuyor.
ONAR YAZILI MAĞARA
Arapgir ilçesine 15 kilometre uzaklıkta Onar Köyü’nde bulunan Onar Yazılı Mağara, ziyaretçilerine muhteşem bir güzellik sunuyor. Tarihi dokusunu kaybetmeyen ve içerisinde derin bir kültürü barındıran Onar’da 800 yıllık cem evinin yanı sıra 18 adet Roma döneminden kalma kaya mezarları yer almaktadır.
MOLLA EYÜP MESCİDİ
Osmanpaşa Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve 18. yüz yılın sonlarında yapıldığı tahmin edilen Molla Eyüp Mescidi, sonradan kütüphane olarak da kullanılmıştır. Kütüphanenin bulunduğu mescit, mimari yönden karmaşık bir görünüme sahip olsa da dikdörtgen plan ve tek kubbesiyle büyük dikkat çekmektedir. Ulu cami ile bu yapı arasında kalan kütüphanenin yıkılması üzerine Molla Eyüp Mescidi, kütüphane olarak kullanılmaya başlanmıştır.
KÜÇÜK ÇARŞI KÖPRÜSÜ
Berenge Mahallesi sınırları içerisinde Berenge Deresi üzerine kurulan köprünün kitabesi mevcuttur. Kitabesinde 1913 yılında yapıldığı yazılı olan Küçük Çarşı Köprüsü, restore edilmiştir.
KUTANLI PERİ BACALARI
Arapgir Suceyn Mahallesi’ne Sugeçti Köyü’nün topraklarına ait alanda bulunan jeomorfolojik oluşumlar, peri bacalarına benzetilmektedir. Tepelerin eteklerine yakın yerdeki bu farklı yapılar gerek şekilleri ile gerekse renkleri ile dikkat çekiyor. Doğal yapısıyla harika bir görünüme sahip olan Kutanlı Peri Bacaları’nda pembenin, beyazın, kahverenginin ve grinin tonlarını bir arada görmek mümkündür.
KEŞİŞİN KONAĞI
Tarihi İpekçi Sokağı üzerinde bulunan Keşişin Konağı, bölgedeki nadir eserler arasında yer almaktadır. Tamamen kesme taş malzeme ve duvarlar arasına ahşap hatıllar kullanılarak inşa edilen konak, duvarların köşe taş örgüleri ise düzgün kesme taş ve yine bazalt taşından inşa edilmiştir.
GÜMRÜKÇÜ OSMAN PAŞA CAMİİ
Osmanpaşa Mahallesinde bulunan caminin yapım tarihi 1823 olarak bilinmektedir. Osmanlılar döneminden günümüze kadar kalan ve ilçedeki nadide eserler arasında yer alan cami; kare planlı, tek kubbeli ve minareli olarak inşa edilmiştir.
CAFERPAŞA CAMİİ
Osmanpaşa Mahallesi sınırları içerisinde yer alan eserin taç kapı üstündeki yazıları oldukça bozulmuştur. Minare kapısı üstündeki yazıda ise 1694 tarihi okunan Caferpaşa Camiyi; 14. Yüzyılda yaşamış olan İlhan Oğulları’ndan Şeyh Hasan’ın yaptırdığı sanılmaktadır.