Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla 100.Yıl İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen etkinliğe katılan Kızılay, 'Arslantepe'den dünya mirasına; bir rektör tanıklığı' konulu söyleşi gerçekleştirdi.
Kızılay, üniversite olarak Arslantepe'ye önemli katkı sağladıklarını belirtti.
Üniversite bünyesinde Arslantepe Arkeoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduklarını, merkez bünyesinde önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kızılay,
"Üç önemli kitap yayımladık. Bilimsel, entelektüel müze ziyaretçileri için 3 dilde bir eser ve çocuklarımıza yönelik bir kitap yayımladık. Kitapların devamı gelecek"
dedi.
Uluslararası sempozyumlar düzenlediklerini kaydeden Kızılay,
"Malatya ve İtalya'da sempozyum yaptık. Kitap ve sempozyumlardan sonra Arslantepe için 10 bölüm halinde eser yazıldı, bestelendi. 2022 yılında bir konser düzenledik. Çok büyük bir ekiple konser gerçekleştirildi. Arslantepe'ye uluslararası düzeyde bir katkı oldu. Arslantepe'yle ilgili bir çini ve minyatür sergisi açtık. Bunlar Arslantepe ve Malatya için kayıtlara geçmesi gereken bir hazine. Malatya Film Festivali ve farklı festivallerde gösterilen Arslantepe ve höyükte çalışanların hayatını anlatan bir belgesel çekildi. Marcella hocamız 43 yılını Arslantepe kazılarına vakfetti. Onursal kazı heyeti başkanı olarak çalışmalara katılıyor. Üniversitemiz bünyesinde Türk Hava Yollarına bir dakikalık bir video hazırlandı. Bir dakikalık belgeselde, Arslantepe'yi dünyaya tanıttık. Tuncay hocamız bir belgesel hazırlıyor. Etkileyici ve güzel bir belgesel olacak. Yakın zamanda farklı dillerde tüm dünyaya ulaşacak. Arslantepe'nin iki aslanı Anadolu Medeniyetler Müzesinde bulunuyor. Arslantepe'de üç nesil çalışan insanların hayatıyla ilgili bir belgesel yapıldı. Fotoğraf sanatı konusunda Arslantepe'nin fotoğrafları çekiliyor"
bilgisini paylaştı.
Kazı heyetine büyük destekler verdiklerini aktaran Kızılay,
"Her yıl kazı başlangıcı döneminde 30-35 kişilik kazı heyetini üniversitemizde misafir ettik. Senato olarak bizde her yıl kazı sonunda ziyaret edip, yeni bulgular hakkında bilgi alıyorduk. Her zaman teknik destek verdik. Buluntuların incelenmesi için destekte bulunduk. Deprem sonrası alanda inceleme için destek verdik. UNESCO heyeti deprem sonrası ziyarete geldi. Kurumsal iş birliğine büyük önem verdik. Arslantepe'nin UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesine katkı verdik. Arslantepe'ye çok önem verdim. Bilimsel eserler ortaya koyduk. Arslantepe'ye üniversiteyi her yönüyle harekete geçirdim. Dolu dolu ve önemli çalışmalar yaptık. Çok sayıda hocamızın katkısı ve desteğini aldık"
diye konuştu.
Göbeklitepe ile Arslantepe'yi her zaman karşılaştırdığını dile getiren Kızılay, Göbeklitepe'de yapılan tanıtım çalışmalarına bakıldığında Arslantepe'de yapılması gereken çok iş olduğunu ancak bilimsel makale ve çalışmalarda Arslantepe'nin Göbeklitepe'nin önünde olduğunu söyledi.