Sağlık

Asbest Malatya'da nerede? MTA haritasında ortaya çıktı!

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Malatya maden haritasında kentin yer altı zenginlikleri bir bir raporlandı. Yapılan çalışma sonrasında Malatya’nın ve yakın çevresinin endüstriyel hammadde ve metalik maden yatak ve zuhurları ortaya çıkarıldı.

Bu kapsamda yapılan çalışmada Malatya’nın 13 ilçesinde maden zengini bölgenin Hekimhan olduğu görüldü. Hekimhan’da başta demir olmak üzere (Hasançelebi, Deveci, Karakuz ve Şırzı) dolomit ve flotitin yer aldığı belirtildi. Bölgede, demir madeninin şu an çıkarımı devam ediyor.

 Malatya’da bulunan madenler arasında demir, rezerv zenginliği açısından önemli bir yer kaplarken Hekimhan’da zuhur (yatak halinde olmayan, çıkarılmayan) diye gösterilen asbete rastlanıldı. MTA’nın haritası incelendiğinde maden bakımından Malatya’da sadece Hekimhan’da asbest olduğu görüldü.

PEKİ, ASBEST NEDİR?

Son derece kansoren bir madde olduğu belirtilen asbest, lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Silisyumun sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla oluşturduğu ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifsel mineral yapısında hidrate silikatlardır.

Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir. Asbestozis, asbestos solunmasıyla oluşan toz hastalığıdır.

MTA’nın sayfasında ise asbestin tanımına genişçe yer verilerek sağlık açasından olan kısmında

“Asbestin serbest olarak havada bulunması, sağlık için büyük tehlike ifade eder.”

Açıklaması yer alıyor.