Âşık Birfani, yani Metin Özer, 1950 yılında Hekimhan Güzelyurt’ta doğdu. Halk şiirine ve âşıklık geleneğine erken yaşlarda ilgi gösteren şair, sazı ile usta malı yanında kendi deyişlerini söylemekte, eserlerinde Birfani mahlasını kullanmaktadır. Usta çırak geleneği içinde yetişmediği için mahlasını kendisi seçerek almıştır. Bade’ye inanmayan Birfani, sanatta belli bir mesafe almak için çalışmak gerektiğine inanmaktadır.
Şiirleri çeşitli antolojilerde yayımlanmıştır. Hakkında İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi bölümünde 2001 yılında Ramazan Çiftlikçi yönetiminde ve Fırat Üniversitesi’nde iki ayrı bitirme tezi hazırlanmıştır. Hasan Kavruk ile Geçmişten Günümüze Malatya Şairleri, (Malatya Belediyesi Yay., Malatya 2006,798 s.) adlı ortak eseri yayımlanmıştır. İlimizle ve özellikle Hekimhan yöresiyle ilgili çalışmalarda eserlerine yer verilmiştir. (Kazancı-Yardımcı, Hekimhan Folkloru ve Hekimhanlı Halk Şairleri, Açıksöz Yay., Malatya 1993, s. 254-68), (Kavruk-Özer:2006, a.g.e., s. 530-33), (Güngör Bebek, Hekimhanlı Şairler, Sage Yay., Ankara 2015, 126-28), (Kemal Deniz, Hekimhan Çevresinde Aşıklık Geleneği ve Hekimhanlı Aşıklar Zinciri, yayımlanmamış çalışma, 2018).
Birfani’nin 2018’de 150 şiirine yer veren ilk kitabı yayımlanmıştır. Şiirlerinin bir bölümünün yayımlandığı bu ilk kitaptan sonra Birfani, ikinci kitabını yayımlamak için çalışmalarını sürdürmektedir. Tüm şiirlerini dört beş ciltte yayımlamayı tasarlamaktadır.
Neredeyse 25-30 yıldır aşıklık geleneğini ilimizde ağabeyi Aşık Mutsuz (Yılmaz Özer) ve diğer aşıklarla birlikte geleneği sürdüren Birfani, bu kültürü geniş kitlelere tanıtmak için TV programları da yapmıştır. Birçoğunda konuk olarak bulunduğum bu programlardan başka, Birfani, emeklilik döneminde her davetimizde gelip sanatını ve şiirlerini öğrencilerimize ve geniş kitlelere tanıtmıştır. Aşık Sefil Selimi’den ve Naçari Baba’dan etkilenen şairin Prof. Dr. Hasan Kavruk ile birlikte hazırladığı Dünden Bugüne Malatya Şairleri (Malatya Belediyesi Yay. Malatya 2010 adlı hacımlı bir çalışması vardır. 365 şairin tanıtıldığı kitabın yeni basımının yapılması ilimiz kültürüne çok önemli katkı sağlayacaktır. Yeni isimlerin eklenmesiyle şair sayısının 500’ü aşacağı rahatlıkla söylenebilir. Bu sayıda şaire sahip olan iller arasında Malatya’nın da bulunması kıvanç duyulacak bir durumdur.
Kemal Deniz’in 2020’de basılan şiir kitabı Sarıkız’da Hekimhan’n Delisi diye bir şiiri var. Deniz, Hekimhan’ın Delisi ayağıyla oluşturduğu yedi kıtalık şiirinin altıncı dörtlüğünde şöyle diyor:
Zurbahan’dan alır gelir nergisi
Sevdiğine sunar muhabbet gizi
Bir ömür gönülden silinmez izi
Metin Özer Hekimhan’ın delisi
Kıymetli şairimiz Kemal Deniz, bu şiirinde Birfani’ye ilişmişse de aslında, Metin Özer, Hekimhan’ın delisi değil, Hekimhan’ın gülüsü’dür. Yerel konuşmada Hekimhan’ın gülü yerine gülüsü derler.
02.11.2009’da İnönü Üniversitesi Ahmet Yesevi Salonunda yapılan Aşıklar Şöleninde yapılan etkinlikte şölene katılan aşıklara ve konuklara doğaçlama olarak (irticalen) Aşık Birfani, şöyle seslenmişti:
HOŞGELDİNİZ
Aşk soluyan canlar, dostlar, erenler,
Sizler hoş geldiniz Malatya’mıza.
Hoca Ahmet Yesevi yolu sürenler
Sizler hoş geldiniz Malatya’mıza.
Aşığı söyleten yâridir yâri
Sevmese doğmazdı Baba Naçari
Söz verip Tokat’tan gelen İkrari
Sizler hoş geldiniz Malatya’mıza.
İlk Sefil Selimi attı adımı
Mevlam sesinizi etsin kadimi
Aşık Yalınayak, Sefil Kadimi,
Sizler hoş geldiniz Malatya’mıza.
Ramazan Çiftlikçi bu işi gören
Ekberi, Uğurlu gül derip veren
Karagünlü derler ne güzel yaren
Sizler hoş geldiniz Malatya’mıza.
Birfani, noksanım gülüm ne yete
Yol var mı dostlarım ilimden öte
Bizi konuk etmiş Üniversite
Sizler hoş geldiniz Malatya’mıza.
2018’de şiirlerinin ilk cildini yayımlamış bulunuyor. Sırasıyla diğer kitaplarında yayımlanacak şiirlerini de gün yüzüne çıkarmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.
Birfani’nin şiirleri üzerinde ilk akademik çalışmayı 2000’li yılların başında ben yönettim. 150 şiirinin yer aldığı bu çalışmadan sonra Fırat Üniversitesinde Aşık ile ilgili bir yüksek lisans tezi hazırlandı.