Bakanlığa bağlı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ile Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri, e-ticaret platformlarında satılan çeşitli ürün gruplarına yönelik kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. Laboratuvar analizleri sonucunda incelenen 182 üründen 148’inin mevzuata aykırı olduğu ve ürün güvenliği kriterlerini karşılamadığı belirlendi. Böylece, denetlenen ürünlerdeki uygunsuzluk oranı yüzde 81 olarak tespit edildi.

ZARARLI KİMYASALLAR TESPİT EDİLDİ

Yapılan incelemelerde, ayakkabı, oyuncak ve saraciye (gerçek ve suni deriden yapılmış çanta, kemer, valiz vb.) ürünlerinde yasal sınırların çok üzerinde fitalat, kurşun, kadmiyum ve PAHs gibi toksik maddelere rastlandı. Bu maddelerin insan sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturduğu vurgulandı.

YENİ DÜZENLEME YÜRÜRLÜKTE

Ticaret Bakanlığı, yüksek risk taşıyan bu ürünlerin ülkeye girişine ilişkin yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre, ayakkabı, oyuncak ve saraciye ürünlerinin posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla, “basitleştirilmiş gümrük beyannamesi” kapsamında Türkiye’ye getirilmesi yasaklandı.

İsrail basınına göre, ülkeden ayrılanların sayısı "rekor seviyeye" ulaştı
İsrail basınına göre, ülkeden ayrılanların sayısı "rekor seviyeye" ulaştı
İçeriği Görüntüle

Söz konusu düzenleme, 20 Ekim 2025 tarihli ve 2025/11 sayılı Genelge ile resmen yürürlüğe girdi.

Bakanlık, alınan önlemlerin amacının insan ve kamu sağlığını korumak, ayrıca tüketicilerin güvenli ürünlere erişimini sağlamak olduğunu belirtti. Denetimlerin, piyasadaki tüm riskli ürün gruplarını kapsayacak şekilde artarak devam edeceği bildirildi.

Kaynak: Haber Merkezi