Gündem

Büyük deprem geliyor! Uzman o bölgeleri tek tek saydı!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin dört kritik bölgesinde büyük depremler beklediğini açıkladı. Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilik ve Marmara Bölgesi'nde enerji birikimi, büyük tehlike oluşturuyor.

Moriwaki, Ege Denizi’ndeki sismik faaliyetleri değerlendirerek, Santorini Adası çevresinde 7 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini söyledi. Bu tür bir depremin Türkiye'nin güney kıyılarında, özellikle Muğla, Marmaris, Datça ve İzmir’de hissedilebileceğini belirtti. Ancak, büyük bir hasar oluşması beklemediğini de ekledi. Moriwaki, deniz içindeki depremler nedeniyle tsunami riski olduğuna da dikkat çekerek, en kötü senaryoda tsunami dalgalarının 3 metreye kadar yükselebileceğini ifade etti.

TÜRKİYE'DE 4 KRİTİK BÖLGEYE DİKKAT: BÜYÜK DEPREM UYARISI

Moriwaki, Türkiye'deki dört önemli fay hattında büyük depremler beklediğini vurguladı. Bu bölgelerdeki artan sismik hareketliliğin, 7 büyüklüğünde büyük depremlerle sonuçlanabileceğini söyledi. O bölgeler şunlardır:

Doğu Anadolu Fay Hattı: Elazığ’dan başlayıp Kahramanmaraş ve Hatay’a kadar uzanan bu hat üzerinde büyük depremler yaşanabilir.

Bingöl-Karlıova Bölgesi: Bu bölgedeki aktif fay hatlarının uzun vadede büyük depremler oluşturma potansiyeli olduğu ifade edildi.

Batı Anadolu Fay Hattı: Ege Bölgesi’nde kısa fakat yoğun bir aktif fay hattı bulunsa da burada büyük depremler beklenmediği, yine de riski göz ardı etmemek gerektiği söylendi.

Marmara Bölgesi: Özellikle İstanbul’un da bulunduğu Marmara Bölgesi’nin büyük bir deprem tehdidi altında olduğu ifade edildi. Marmara Denizi'ndeki enerji birikiminin büyük bir deprem riskini artırdığı belirtildi.

MARMARA'DA ENERJİ BİRİKİMİ VE İSTANBUL RİSKİ

Marmara Bölgesi, özellikle İstanbul, büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya. Moriwaki, Marmara Denizi’ndeki enerji birikiminin, büyük bir depreme yol açabileceğine dikkat çekti. Silivri açıklarında geçmişte yaşanan 1509 ve 1766 yıllarındaki büyük depremler ve bu depremlerle birlikte yaşanan tsunamiler hatırlatıldı. Uzman, İstanbul’daki büyük bir depremin ne zaman olacağı konusunda kesin bir öngörüde bulunmanın zor olduğunu belirtti.

TSUNAMİ VE DEPREM SIKLIĞINI DEĞERLENDİRDİ

Ege Denizi'ndeki 5 büyüklüğündeki depremlerin ardından sismik hareketliliğin azaldığını belirten Moriwaki, bu tür durumların büyük bir depremin habercisi olabileceğini söyledi. Ayrıca, deniz içindeki depremler sonucu oluşabilecek tsunami riskine karşı halkın dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Denizin çekilmesinin her zaman deprem ile ilgili olmadığını belirterek, yanlış anlamaların önüne geçilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Moriwaki’nin açıklamaları, Türkiye'nin farklı bölgelerinde büyük depremlerin olabileceği gerçeğine karşı toplumun daha dikkatli ve hazırlıklı olması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Özellikle Marmara Bölgesi ve Ege Denizi çevresindeki fay hatlarının yüksek risk taşıdığı bu uyarılar, yerel otoritelerin ve halkın sismik risklere karşı daha fazla önlem almasını gerektiriyor.