Büyükşehir Belediyemiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Üniversitemiz Bu Sorunumuz Birlikte Ele Alıp Çözerler mi? (3)

21 Ekim 2016 Cuma günü Büyükşehir Belediyemiz ile İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bazı okulların taşınmasına ilişkin ortaklaşa alınan karar ve atılan imzalara, münferit bir olay olmaktan çıkarılarak, ilimiz merkezindeki okullarımızın bunu fırsata dönüştürerek, tüm ilk, orta ve liselerimizde eğitim verilen okulların taşınmasına bütünlüğü içerisinde bakarak, istişare etmemiz gerektiği tezini ileri sürerek, buradan okulların taşınma olayına bakmak istiyorum.

Malatya Belediyemiz uzun yıllardır sözünü edip, birkaç kez de girişimde bulunup da çözemediğimiz, İlimiz ‘Çevre Düzeni Plânını’ Büyükşehir olduktan sonra ciddi bir çalışmayla yakın bir zamanda bitirileceğinin müjdesini bizlere vereceğini tahmin ediyorum. İşte tam da ‘Çevre Düzeni Plânları’ uygulama plânlarına dönüştürülmeden, merkezde bulunan okullarımızın taşınmasını plân bütünlüğü içerisinde ele alarak, okullarımızın 20- 25 yıllık süre içerisinde dönüşümünü sağlayabiliriz diye düşünüyorum.

İlk önce Nüfusumuzun Demografik yapısı ele alınarak, ilk, orta ve lise öğretimine 20-25 yıl içerisinde gidecek öğrenci sayımızı ve bu öğrencilerimizin derslik ihtiyacını göz önünde bulundurarak, okul sayımızı bugünkü veriler ışığında, 20 yıl sonraki öğrenci sayımızın tespit edilerek, derslik durumunu ve buna göre yapılacak veya taşınacak okullarımızın, bir plân bütünlüğü içerisinde ele alınabileceğini düşünüyorum.

Merkezdeki okulların, merkez dışına taşınmasına ilişkin önemli gerekçelerimiz var. Bunlardan bir çırpıda, bir iki çarpıcı sorunumuzdan öncelikle söz edebilirim.

1- Merkezdeki okullarımızın büyük bir bölümü deprem yönetmeliğinden önce yapıldığından, şehrimiz birinci derece deprem riski taşıyan iller arasında sıralandığından, bu durumda olan eğitim kurumlarımızı bu risk alanlarından öncelikle kurtarmalıyız.

2- Birçok ilk, orta ve lise eğitimi veren okullarımız sağlıksız çevre, fiziki yetersizlik, tam da şehrimizin merkezinde, gürültü kirliliği ortamında, çocuklarımız trafik sıkışıklığında, bıkkın bir vaziyette okula yetişmeye çalışılarak, ders görmektedirler.

3- Bu okullarımızın tümüne öğrencilerimiz arabayla taşınarak gelmektedirler. Bu da kent merkezimizin trafik sıkışıklığına neden olmaktadır.

Bu sorunlara daha çok ekleme yapabiliriz. Demek ki okullarımız bir plân dâhilinde kent merkezinin dışına taşınmasının zorunluluğu herkes tarafından görülmekte ve söylenmektedir.

Ancak okullarımızın taşınma sorunumuzun özü; Okullarımızı nereye? Nasıl? Ne zamanda? Taşınmasında yatmakta olup, eğitime duyarlı ve öncülük eden kurumlarımızın, bireylerin görüşlerini seslendirmekte ve konuyu ‘ortaklaştırmamızdan’ geçtiğini gözden kaçırmamalıyız diye düşünüyorum.

Malatya Merkezimizin yerleşim yeri doğu-batı istikametinde ilerlemektedir. Doğuda yerleşimin hızını İnönü Üniversitesi, Batıda ise Beylerderesi Viyadüğü kesmektedir. Güneyde Beydağı etekleri yerleşimin hızını, Kuzeyde ise Karakaya Barajı kesmektedir. Ne yapacaksak bu alan göz önünde bulundurularak yapılacaktır.

1- Okullarımızın bütünlüğü göz önünde bulundurularak (4+4+4) ilk, orta ve liselerin her birinin hem kendi içerisinde hem de ve ayrı ayrı kampuslar halinde doğu, batı, güney ve kuzeyde belirlenen alanlar içerisinde, bütün derslik ve aktivitelerin içerisinde yer alacağı, yeni bir yapılanmayı ‘Çevre Düzeni Plânı) içerisine yerleştirmenin sağlanacağının mümkün olacağını söylemek istiyorum. Okulların önceliğine ve zorunluluğuna göre, belirlenen zaman ve maddi olanaklar içerisinde daha önce bu alanlar içerisinde bir plân bütünlüğünü bozmadan yerleşkeye, oturumları sağlanabilir diye düşünüyorum.

2- Milli Eğitim Bakanın açıklamalarına göre, 2019 yılında ‘Ana Okullarının’ yeniden açılması gündemimize girmiştir. Bunun hazırlığına da bugünden başlamalıyız diye düşünüyorum. Belediye Başkanlarımızın Ana Okullarının hayat bulmasında önemli işlevlerinin olduğunu düşünüyorum. Bu düşüncemi şu şekilde ifade etmek istiyorum.

3- Siteler içerisinde oturmamız yaşamımızın bir parçası haline geldi. Her site içerisinde yüze yakın aile oturmaktadır. Siteler yapılırken, her site içerisine, site içindeki Ana Okuluna gidecek çocuklar için bir Ana Okulunun yaptırılmasının, yapılmış sitelerde de Ana Okullarının yapılması konusunda Belediye, Milli Eğitim ve Site sakinlerinin ortaklaşarak, Ana Okullarının yapılması çocuklarımızın site içerisinde eğitilmelerinin uygun olacağını düşünmekteyim.

Diliyorum ve umuyorum ki, Büyükşehir Belediye Başkanımızla, İl Milli Eğitim Müdürümüz, kamuoyumuzun gözü önünde, eğitim konusunda ilk defa okulların taşınmasına ilişkin bir ortaklaşmaya imza attılar. Kendilerini bütün içtenliğimle yürekten kutluyorum. Şehrimizin böylesi ortaklaşmalara çok ihtiyacının olduğunu düşünüyorum.

Ben okullarımızın taşınmasına ilişkin görüşlerimi sunmaya çalıştım.

Dilerim başta eğitim sendikalarımız olmak üzere, birçok insanımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve meslek örgütlerimiz, düşüncelerini ileterek, kamuoyuna açıklayarak, okullarımızın taşınması fikrine katkı sağlarlar.

Bu gibi ortaklıklarımızın; kentimizin her yönden katılımcı, eşit, adil gelişmesini sağlayabileceği gibi, sürdürülebilir bir birlikte yaşamımızın da önünü açacağını düşünüyor, nice ortaklıklar diliyorum.