Darende’nin yüksek rakımlı yaylaları ve zengin bitki örtüsü, bölgedeki arıcılığın en önemli avantajları arasında gösteriliyor. Bahar aylarında etkili olan yağışların ardından yaylalardaki bitki çeşitliliğinin artması, arıların nektar kaynaklarını güçlendirirken bu durum bal üretimine de olumlu yansıdı.

Aile boyu arıcılık

Ayvalı Mahallesi’nde arıcılık yapan Ayhan Tokgöz, babasından devraldığı mesleği eşi ve çocuklarıyla birlikte sürdürüyor. Yaklaşık 250 kovanda üretim gerçekleştiren Tokgöz ailesi, sezon boyunca yoğun bir çalışma yürütüyor. Ailenin en küçük bireylerinden 5 yaşındaki oğullarından 16 yaşındaki kızlarına kadar herkes üretim sürecine destek veriyor.

Arıcılığın Darende’de birçok aile için önemli bir gelir kapısı olduğunu belirten Tokgöz, ilçenin doğal yapısının kaliteli bal üretimi açısından büyük avantaj sağladığını söyledi.

Tokgöz, “Darende balı doğal yapısı ve kalitesiyle öne çıkıyor. Yaylalarımızda özellikle kekik ve keven bitkisi oldukça fazla. Biz de yaklaşık 250 kovanda üretim yapıyoruz. Her yıl kovan sayımızı artırarak daha fazla üretim gerçekleştirmeyi ve balımızı daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Yağışlar bal üretimine katkı sağladı

2026 yılı bal hasadına 17 Ağustos’ta başladıklarını aktaran Tokgöz, sezon öncesinde etkili olan yağışların üretime önemli katkı sunduğunu söyledi.

Yağışların ardından doğadaki bitki örtüsünün canlandığını belirten Tokgöz, bu durumun arıların çalışma sürecini olumlu etkilediğini ve önceki yıllara kıyasla daha yüksek bir rekolte elde ettiklerini ifade etti.

Malatya'da Korkutan Manzara! Darende'de Devrilen Telefon Direkleri Tedirginlik Yarattı
Malatya'da Korkutan Manzara! Darende'de Devrilen Telefon Direkleri Tedirginlik Yarattı
İçeriği Görüntüle

Darende’nin özellikle keven ve kekik bakımından zengin yaylalarının bala kendine özgü aroma kazandırdığını kaydeden Tokgöz, bu nedenle bölge balına Türkiye’nin birçok kentinden talep geldiğini dile getirdi.

Kilogramı 1.500 TL’den alıcı buluyor

Darende balının kilogram fiyatının ortalama 1.500 TL seviyesinde olduğunu belirten Tokgöz, üreticilerin ürünlerini pazarlama konusunda ciddi bir sorun yaşamadığını söyledi.

Darende balının artık marka değerine ulaştığını ifade eden Tokgöz, “Türkiye’nin farklı bölgelerinden balımıza yoğun talep geliyor. Bu nedenle ürünümüzü pazarlamakta sorun yaşamıyoruz. Darende balı artık bilinen ve aranan bir marka haline geldi. İlçemizdeki üreticiler de kaliteye büyük önem veriyor” diye konuştu.

Gençlere üretim çağrısı

Arıcılığın yalnızca bal üretimi olmadığını, aynı zamanda aile ekonomisine önemli katkı sağlayan bir meslek olduğunu vurgulayan Tokgöz, gençlerin de tarımsal üretime yönelmesi gerektiğini söyledi.

Arıcılığın doğayla iç içe yapılmasının yanı sıra ekonomik açıdan da önemli fırsatlar sunduğunu belirten Tokgöz, gençlere çağrıda bulunarak, “İnsanlara doğal ve şifa kaynağı bir ürün sunmak bizim için büyük mutluluk. Gençlerimizi üretime ve arıcılığa yönelmeye davet ediyoruz. Ailemizle birlikte bu mesleği sürdürmeye ve kaliteli bal üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MHA