Dedeyazı Halkı Madene Karşı Direniyor

Doğanşehir ilçesine bağlı Dedeyazı ( Dedefengi ) mahallesinde 2013 yılında kurulan demir madeni işletmesi köyde yaşayanları canında bezdirmiş durumda.

Ülkede nüfusun yüzde 35’inde fazlasının geçimini sağladığı tarım ve hayvancılık Hükümetlerin yanlış politikaları sonucunda bitirilme noktasına getirilmiştir. Bu yok edilmenin sonucunda vahşi kapitalizm boş durmadı, boşaltılan tarım arazileri, yaylalar, köyler talan edilmeye, büyük şirketlere hatta Uluslararası şirketlere hükümetler eliyle peşkeş çekilmeye başlandı.

Bir taraftan tarımın yok edilmesiyle tarım arazileri büyük çiftlikler oluşturma adına teşvik edildi, küçük arazi sahipleri kendi arazilerinde, tarlalarında işçi olarak çalıştırılmaya başlandı. Diğer taraftan hayvancılığın bitirilmesiyle, yaylalar maden şirketlerine peşkeş çekildi, yaylalar ve doğa talan edildi, edilmeye devam ediyor.

İşte bu uygulamalardan bir tanesi de Dedeyazı köyünün hemen yanı başında bir maden işletmesi olarak ortaya çıktı. Köyün yerleşim alanının hemen yüz metre yanında işletmeye açılan şirket kapitalist sistemin azgın dişlileri arasında köyü, köylüyü, doğayı öğütmek istiyor. Beş yıldır faaliyetlerine devam eden şirket, köylünün direnişi karşısında bir dönem geri adım atmış gibi görünüp faaliyetine bir süre ara vermiş olsa da, isim değişikliğiyle tekrar çalışmalarını başlattı. Köyün hemen yüz metre yanı başındaki ocak, köyün içme suyu kaynaklarını kaybetti, yerinin değişerek işlevsiz hale gelmesine neden oldu. Bu durum karşısında köy şu anda susuzluk çekmektedir. Birkaç dönümlük bahçeler halindeki tarım arazileri, ya çalışmalar nedeni ile tahrip olmuş ya da toz toprak içerisinde verimden düşmüş durumdadır. Yine ilk dönemlerde şirket tarafında kullanılan köy içi yollar tahrip edilmiş şu anda kullanılamaz hale gelmiştir.

Dedeyazı köyünün hemen yanı başında kurulan maden ocağının köylülerin yaşamına bu kadar olumsuz etkileri karşısında köylüler ilk günden beri onurlu bir direniş göstermektedir. Bu direniş zaman zaman yalnız köylülerin yaptığı eylemler ve açıklamalarla sınırlı kalmış olsa bile son yaptıkları madene yürüyüş ve basın açıklaması yerelde olduğu gibi ulusal basında da yer buldu.

Dedeyazı köylüleri yüz yıllardır, başta hayvancılık olmak üzere, arazilerinin az olmasından dolayı küçük çaplı çiftçilik yaparak geçimini sağlamaya çalışan, okuryazar oranı yüzde yüz olan, barış yanlısı, çevre yöre halklarıyla kardeşçe yaşamaya özen gösteren, aydın bir köy görünümündedir.

Şimdi köylerinde, yaşam alanlarını kısıtlayan, yaşamı kendilerine deyim yerindeyse zehir eden maden ocağına ve şirketine karşı vermiş oldukları bu onurlu direnişleri, kimi kesimlerce sabote edilmek istenmekte, direnişleri kırılmaya çalışılmakta, iftiralarla, soruşturmalarla köy halkı sindirilmeye çalışılmaktadır.

Dedeyazı halkı fazlaca bir şey istemiyor, devletin kendilerine büyük yardımlar yapmasını talep etmiyor, istedikleri tek şey, kendi yerleşim alanlarında barış içerisinde yağı ile kavrulup gitmek istiyorlar. Diyorlar ki, gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz.

Aslında çok şey değil talepleri, köylerinde yine eskiden olduğu gibi, birkaç hayvan, birkaç dönüm arazide kaldırdıkları bir avuç ürün ile yaşamlarını devam ettirmek istiyorlar.

Yurt içi ve yurt dışında yaşayan tüm Dedeyazı halkı köylerindeki bu onurlu direnişi sahipleniyor ve köylerinde maden işletmesi istemiyorlar.

Dedeyazı halkı bu taleplerinin karşılanması ve bu yanlıştan derhal dönülmesi için yasal bütün yolları sonuna kadar değerlendiriyorlar.

Dedeyazı halkının bu haklı talepleri ilgili kurumlarca bir an evvel duyulmalı ve köylülere yaşamı zehir eden bu yanlıştan derhal dönülmelidir.

Dedeyazı halkının onurlu direnişini selamlıyorum.

Tarihte hep direnenler kazanmıştır.