Doğu Anadolu ihracat dünyasında önemli bir görev değişimi yaşandı. Doğu Anadolu İhracatçı Birliği (DAİB)'nin olağan genel kurulunda yapılan seçim sonucunda başkanlığa Ömer Madırlı seçildi. Madırlı, 481 oy alarak seçimi kazanırken, diğer aday Abdullah Atalar 328 oyda kaldı.

Köklü geçmişi 1937 yılına kadar uzanan birlikte görevi devralan Madırlı, seçim sonrası yaptığı açıklamada birlik üyelerine teşekkür ederek yeni dönemin vizyonuna dair önemli mesajlar verdi. DAİB’i daha güçlü, rekabetçi ve katılımcı bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini belirten Madırlı, şeffaf ve ortak akla dayalı bir yönetim anlayışı benimseyeceklerini ifade etti.

Türkiye-Tunus iş birliği güçleniyor
Türkiye-Tunus iş birliği güçleniyor
İçeriği Görüntüle

Yeni başkan, özellikle ihracatın bölge geneline yayılması konusuna öncelik vereceklerini vurguladı. Doğu Anadolu’nun sahip olduğu üretim kapasitesinin tam anlamıyla değerlendirilmediğini dile getiren Madırlı, bu potansiyeli harekete geçirerek ihracatçı firma sayısını yüzde 50 artırmayı hedeflediklerini söyledi. Erzurum, Iğdır, Van ve Elazığ gibi illerdeki üretim gücünün ihracata daha fazla yönlendirilmesi için çalışmalar yapılacağını kaydetti.

Bu doğrultuda firmalara yönelik eğitim ve rehberlik programları düzenleneceğini belirten Madırlı, ihracatın aslında düşünüldüğü kadar zor olmadığını vurguladı. Uygulamalı eğitimlerle şirketlerin dış pazarlara açılmasının kolaylaştırılacağını ve ihracat kültürünün yaygınlaştırılacağını ifade etti.

Öte yandan yeni dönemde dijitalleşme ve yeşil dönüşüm konularının da ön planda olacağı açıklandı. KOBİ’lerin e-ihracat kapasitelerinin artırılması, yeni pazarlara ulaşılması ve ticaret heyetlerinin organize edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin de genişletileceği belirtildi.

Madırlı ayrıca gençler ve kadın girişimcilerin ihracata kazandırılmasının öncelikli hedeflerden biri olacağını ifade etti. Daha kapsayıcı bir ihracat ekosistemi oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Madırlı, ihracatın bölgesel kalkınmanın temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Konuşmasını birlik ve beraberlik mesajıyla tamamlayan Madırlı, geçmiş yönetimlerin oluşturduğu birikimi ileriye taşıyarak Doğu Anadolu’nun ihracat performansını daha üst seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: haber merkezi