Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Bilişim Vadisi'nde düzenlenen Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM) açılış programına katıldı. Programda konuşan Bakan Kacır, bugün Avrupa Birliği ile bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki güçlü iş birliğini daha da ileriye taşıyacak önemli bir adımın daha atıldığına dikkat çekerek, program vesilesiyle Avrupa Birliği ile ortak hedeflerin yeniden belirlenerek, eşgüdüm halindeki çalışmaların pekiştirileceğini ifade etti.
"DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİYOR"
Dünyanın, hiç olmadığı kadar büyük bir dönüşüm ve değişim rüzgarıyla yeniden şekillendiğini dile getiren Bakan Kacır,
"Baş döndürücü hızla gelişen teknolojiler, küresel güç dengelerini ve rekabet faktörlerini yeniden tanımlıyor. Sosyal hayattan iş süreçlerine, üretim modellerinden tüketici davranışlarına kadar her alanda dinamikleri de kökten değiştiriyor. Artık makinelerin nesnelerin interneti sayesinde birbiriyle iletişim kurduğu, yapay zeka ve büyük veri analitiğiyle üretim süreçlerini otomatik olarak optimize ettiği bir dönemde yaşıyoruz. İnsansız üretim gerçekleştiren karanlık fabrikaların ütopik bir hayal olmaktan çıkıp, endüstriyel üretimin yeni normallerinden biri haline geldiğini söylememiz mümkün. Dijital devrim olarak nitelendirilen bu gelişmeler, daha verimli iş süreçleriyle yüksek kaliteli ürün ve hizmet imkanı sunarken, düşük maliyetli iş gücünü de rekabet avantajı olmaktan çıkarıyor"
dedi.
"300 MİLYON AVRO KAYNAĞI SUNUYORUZ"
Firmaların karşılaştığı güçlükleri bertaraf etmek adına geçen aylarda Dijital Dönüşüm Destek Programını hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Kacır,
"Programımızın ilk aşamasında, firmaların mevcut dijital olgunluk seviyelerini baz alarak ihtiyaç ve ölçeklerine uygun, kapsamlı bir yol haritası oluşturmalarını ve buna uygun şekilde yatırım ihtiyaçlarını tespit etmelerini bekliyoruz. Kapsamı, hedefi ve niteliği açısından değerlendirdiğimiz yatırımları öncelikli teşvik uygulamamız çerçevesinde destekliyoruz. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından sağladığımız 300 milyon avro kaynağı KOSGEB finansman desteğiyle KOBİ'lerimizin dijital dönüşüm projelerine sunuyoruz. İşletmelerimizin dijital dönüşüm kapsamında finansman ihtiyaçlarını karşılayan programlarla birlikte, verimliliklerini ve rekabet güçlerini artıracak modern altyapılar oluşturmak üzere önemli adımlar attık. Büyük veri ve yapay zeka araştırmalarını desteklemek üzere, 35 bin dizüstü bilgisayara eşdeğer güçte olan süper bilgisayarımız ARF'ı devreye aldık. Ayrıca EuroHPC Ortak Girişimi üyeliğimiz sayesinde, dünyanın 8. en güçlü süper bilgisayarı MareNostrum 5'e doğrudan erişim imkanına da sahibiz. Sanayimizi yalın üretimle buluşturan ve mevcut iş gücümüzü Dördüncü Sanayi Devrimi'ne uygun yetkinliklerle donatan model fabrikalarımızın sayısını 10'a çıkardık. Önümüzdeki süreçte ise Kocaeli, Denizli, Trabzon, Malatya, Sakarya ve Tekirdağ'da 6 yeni model fabrika daha kuracağız"
şeklinde konuştu.