Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 382,9 ile patateste görüldüğünü belirterek, “Patatesteki fiyat farkını yüzde 284,1 ile kuru soğan, yüzde 242,1 ile marul ve yüzde 229,5 ile maydanoz takip etti” dedi.

Bayraktar, ürünlerin üretici ve market fiyatlarını şöyle paylaştı:

Patates: Üreticide 5,25 TL → Markette 25,35 TL

Kuru soğan: Üreticide 4,92 TL → Markette 18,90 TL

Marul: Üreticide 17,17 TL → Markette 58,73 TL

Maydanoz: Üreticide 5,17 TL → Markette 17,02 TL

Bayraktar, “Patates 4,8 kat, kuru soğan 3,8 kat, marul 3,4 kat, maydanoz ise 3,3 kat fazlaya satıldı” ifadelerini kullandı.

En Fazla Fiyat Artışı Kabakta, Düşüş Yeşil Fasulyede

TZOB Başkanı Bayraktar, “Ekim ayında üreticide fiyatı en fazla artan ürün kabak, en fazla düşen ürün ise yeşil fasulye oldu” açıklamasında bulundu.

Markette ise fiyatı en fazla artan ürün yüzde 32,9 ile patates olurken, onu yüzde 30,3 ile kuru soğan, yüzde 24,4 ile domates ve yüzde 12,2 ile yeşil soğan izledi.

Fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 21,9 ile yeşil fasulye oldu. Yeşil fasulyeyi yüzde 16,6 ile limon, yüzde 15,7 ile sivri biber ve yüzde 8,8 ile kuru kayısı takip etti.

Bayraktar’dan Değerlendirme

Tarımın nabzı GTB’de attı
Tarımın nabzı GTB’de attı
İçeriği Görüntüle

Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki yüksek fiyat farkının tüketicileri olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, “Üretici kazanamıyor, tüketici pahalıya alıyor. Bu zincirde en fazla zararı tarımsal üretim sürdürülebilirliği görüyor” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Belgizar Abiri Şimşek