Kentte yayın yapan Er Tv’ye konuk olan Er, Malatya’da depremden sonra yapılan çalışmalar ve son durum hakkında bilgi verdi.
Malatya’nın ihale edilen konut ve iş yeri sayısı bakımından çok gerilerdeyken şu anda iyi bir ivme yakaladığını ifade eden Er,
“Malatya’da biz göreve başlarken 1873 konutun ihalesi yapılmıştı. Hummalı bir çalışmayla ki bir ayağımız Ankara’da oldu. Kente 977 şantiye kuruldu. 78 ihale, 68 rezerv alanla 101 bin 443 konutun ve iş yerinin ihalesini tamamladık. Göreve gelmeden önce 2 ihale, 3 rezerv alan ve 1873 ihale edilen konut vardı. Bu anlamda hızlı bir çalışma gerçekleştirdik”
dedi.
Bir yılda yüzde 53’lük bir artışla ihale edilen konut ve iş yeri sayısının iyi rakamlara ulaştığını dile getiren Er,
“Murat Kurum bakanımız göreve geldikten sonra “Başkanım senin bu işin başında olman lazım” dedi. Biz, 1873 konuttan kısa bir sürede önce 11 bin, sonra 41 bin, daha sonra 78 bin konut ihalesi yaptık. 2025 Mayıs itibariyle ihalesi yapılan konut ve iş yeri sayımız 101 bin 443 oldu. Bir yılda 53 kat artış sağladık”
diye konuştu.
Sürekli “Sahipsiz Malatya” denildiğini ifade eden Er,
“Moral ve motivasyonu bozmak amacıyla söyleniyordu. Malatya hakikaten çok gecikmişti. Depremin üzerinden geçen 1,5 yıla rağmen hala 1873 konutun ihalesi yapılmıştı. Biz işin içerisindeyiz, işi de biliyoruz. Ankara ile iyi bir diyaloğumuz var. “Bunu TOKİ yapıyor, sen mi yaptın?” deniliyor. Biz olmasaydık bu kadar hızlı olmazdı. Ankara’dan 17-18 milyar kaynak getirdik, bunlar devletin kaynakları. TOKİ benim bir şubem gibi, aileme gitmiş gibi hissediyorum. İyi ilişkilerimiz var, beni görünce mutlu oluyorlar. Seçim döneminde 15 bin sosyal konut yapacağımın sözünü vermiştim. TOKİ’ye sormadan bunu söyledim. Bu çalışmalar nasıl hızlandı? 2030 rezerv alanı ilan etmiştim. Kentin çeperlerinde hızlı bir şekilde konut üretebiliriz ama Malatya’nın demografik yapısının bozulmaması, kendi mahallesinde komşusuyla otursunlar istedik. O nedenle rezerv alan konseptine geçtik. Malatya şu anda Türkiye’nin en büyük rezerv alanı oldu. Malatya merkezinin yüzde 10’u rezerv alanda. 20-30 rezerv alanı aldım ilgili yerlere götürdüm. 68 bölge, 78 lokasyonda rezerv alanımız var. Günde 4 ihalenin yapıldığı zamanlar oldu”
diye konuştu.
Malatya’nın çok geri durumdayken yapılan işlerle hızlandığını dile getiren Er, şunları söyledi:
“Biz, diğer deprem bölgelerini geçtik, öndeyiz. Rezerv alanda Malatya birinci sırada bulunuyor. Çok hızlı bir şekilde yol aldık. Gerçekten çok iyi diyoruz. İhaleleri furya halinde başlattık. 3-4 ay içerisinde rezerv alan ve projeleri hazırladık. Bayağı bir mesafe kat ettik. Gaziantep’te deprem bölgesindeki belediye başkanlarının yer aldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Bende toplantıya katıldım. Bir sunum yapıldı; Dünya Bankası’ndan kredi çekilip, bizim su ve kanalizasyon idareleri vasıtasıyla hibe olarak illere dağıtıyorlar. Bir baktım ki Hatay 360 milyon Euro, Kahramanmaraş 280 milyon Euro, Gaziantep 177 milyon Euro almış, Malatya 155 milyon Euro denilince nevrim döndü. “Bu nasıl bir adalet?” dedim. Malatya’mız, Hatay’dan sonra en çok yara alan il. Ölüm oranımız azdı ama en çok hasar alan ikinci iliz. Bana, “Sizden öncekiler Malatya’da bir şey yok, her şey yolunda dediler” dedi. Biz göreve geldiğimiz günden beri mesafeyi kapatmak için çalışıyoruz. Malatya’ya 18 milyar lira ödenek kazandırdık. MASKİ 15 milyarlık altyapı yatırımı yapıyor.”