Değerli Okuyucular..
Merhabalar sizlerle ikinci yazımda bir arada olmanın mutluluğunu yaşamaktayım.Geçmişten günümüze gelen fotoğrafçılık dalı gün gecmiyorki bir yenisini eklemekte. Acaba geçmişte çekilen fotoğrafların tadı ve önemi günümüzde hala o has dediğimiz heyacanlar günümüzde yerini koruyor mu?
Şöyle bir bakıyorum geçmişteki çekilen fotoğraflara,insanların duruş,bakış,kılık kıyafet sanatçı gözüyle bakılan fotoğrafçıya hürmet ,saygı,ve sevgisini vücut dilleri ile ifade ediyorlardı.O dönemde fotoğrafçılık insanoğlu için cok büyük bir sanatsal ustalıktı. İnsanlar bu durumun cok iyi farkında idi.Her çekilen fotoğraf ayrı bir önem taşımaktaydı hatta o dönemlerde insanların fotoğraf cekılecegi günleri vardı o dönemde çekilen fotoğraflar insanlar arasında heyacanlar, gülümsemeler o anı yasadıgını bir kâğıt parcasının üzerinde görmesi fotoğrafın ve fotoğrafçılığın ne kadar önemli olduğunu görmüş,yaşamış,ve bunun bilincine varmışlardır.
Değerli okuyucular sizlerinde bildiği gibi hepimizin aile bireylerinin olduğu geçmişteki çekilen fotoğraflar, fotoğraf albümleri arasında hala saklanmakta ve önemle titizlikle korunmakta.O dönemde çekilen fotoğraflar öyle güzel kokuyor ki bizleri bir anda geçmişe taşıyor.Fotografa baktığınız andan itibaren vücut kimyanızın farklı bir zaman dilimine gittiğinizi hissedeceksiniz ve o anı gözlerinizin önünde canlandığını sanki o zaman dilimi yaşadığınızı o havayı soluduğunuzu bir yandan gülümsemelerinizi ve bir yandan gözyaşlarınızı tutamadıgınız anı bizlere yaşatacak bir fotoğraf kâğıdından çok daha fazlasıdır....
Fotograf sanatçıları(ustadlar) yaptığı işin önemini cok iyi bilmekte idi cektigi fotoğrafların yüzyılarca saklanacağını o dönemde keşfetmişlerdi.O dönemdeki fotoğrafçılar mağazasına hatta stüdyosuna fotoğraf çektirmek için gelen insanlara sadece elindeki bir fotoğraf makinasi ile karşılamıyordu ustalığının bir makinadan ibaret olduğunu göstermiyor kendisine verdiği ahenkle sanatsal yönünü kılık ve kıyafetle taçlandırıyordu.
Fotografcılık günümüzde ise farklı bir alanda ilerlemekte özelikle günümüzde cep telefonu fotografcılıgı Mobil cihazlar artık hayatımızın bir parçası adeta. Her zaman yanımızdalar. En başta da cep telefonlarımız geliyor. Cep telefonlarımız ile fotoğraf çekmeyi çok seviyoruz. Her gün sosyal medyada milyonlarca fotoğraf yükleniyor. Bunların çok büyük bir kısmı da cep telefonları ile çekilen fotoğraflar. Dolayısıyla cep telefonları ile profesyonel görünen fotoğraflar çekmek oldukça önemli bir konu. .Peki soralım birbirimize, fotoğrafçılık ölmedi ama tuhaf bir hale geldi. Kolay çekimler,anı yakalamak,anında görebilmek o anı yaşayabilmek o an için güzel ve bir süre sonra o anıda o yaşanmışlıgıda unutup hatta silip farklı milyonlarca fotoğraf çekimine devam ediyoruz Önemini yitirmiş sadece anlık önemi olan fotoğrafları bir ekranda tutuyoruz. Fotoğraf bir kâğıt üzeridemi kıymetli idi yoksa bir ekran üzerindemi?
Değerli dostlar değerli okuyucular. Fotoğraf geçmişi geleceğe taşır, her fotoğrafın önemini,değerini,kıymetli olduğunu biliyoruz .Bizler cok kolay elde edebildiğimiz görseller,envarterler ile cok kolay çekimler yaparak fotografcılıgı sanatsal olaydan çıkarıp değersiz hale getirmekteyiz.
Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.
DEĞERLİ OKUYUCULAR
Fotoğrafçılık ölmedi sadece önemini yitirdi…