Malatya İnönü Üniversitesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde kapılarını depremzedelere açmış ve onların gerek konaklama gerekse de yeme-içme ihtiyaçlarını gidermişti. Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yanı sıra bazı fakülte ve lojmanlarda depremzedelerin konaklama ihtiyaçlarını gideren üniversitenin bazı fakülteleri de depremde ağır hasar aldı.

“YÜZ YÜZE OLACAK ŞEKİLDE PLANLADIK”

Malatya’nın en köklü üniversitesi olan İnönü Üniversitesi’nde yeni dönemde eğitimin yüz yüze mi yoksa online mı olacağı konuşulurken, üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, merak edilen o soruya, “Tüm binalarımızı yeni eğitim öğretim yılına ekim ayında başlayacak ve yüz yüze olacak şekilde planladık. Komşu fakülte ve binalardan derslik ve bina desteği vererek yeni eğitim ve öğretim yılına öğrencilerimizi hazırladık. Yani kampüste kaygı duyacakları bir durum yok” cevabını verdi.

“TERCİHTE BULUNACAK ÖĞRENCİ VE AİLELERİ ENDİŞE ETMESİNLER”

Eğitimci-Yazar Prof. Dr. Ahmet Akın’ın sunduğu ‘Eğitim Atlası’ programına katılan Rektör Kızılay, İnönü Üniversitesini deprem sonrası yeni akademik yıla hazır hale getirmek için önemli hazırlıklar yaptıklarını ifade ederek, tercih edecek öğrenci ve öğrencilerin ailelerini bu konuda endişe duymamaları gerektiğini kaydetti.

Rektör Ahmet Kızılay, şunları söyledi:

“Depremden en çok etkilenen 4 ilden biri Malatya’dır. Malatyalı olmayan öğrencilerimiz ve aileleri endişeye kapılabilir. Deprem sonrası kampüs nasıl diye kaygıları olabilir. Üniversitemizin kampüsü ülkemizin en güzel kampüslerinden biri olma özelliğini sürdürüyor. Eski binalarımızı önümüzdeki dönem kullanmayacağız. O binalardaki öğrencilerimizi diğer binalara taşımayı planladık. Tüm binalarımızı yeni eğitim öğretim yılına Ekim ayında başlayacak ve yüz yüze olacak şekilde planladık. Komşu fakülte ve binalardan derslik ve bina desteği vererek yeni eğitim ve öğretim yılına öğrencilerimizi hazırladık. Yani kampüste kaygı duyacakları bir durum yok.”

“DEVLET VE ÖZEL YURTLARIN KAPASİTELERİ YETERLİ

Öğrencilere sunulan barınma olanaklarıyla ilgili de konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, hem devlet hem de özel yurtların kapasitesinin yeterli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Kalacak yer bakımından 6 tane Kredi Yurtlar Kurumu yurdu var. Toplam 11 bini aşan Kredi Yurtlar Kurumu yurdunun yurt kapasitesi var. Bu 11 bin olan yurt kapasitesine belki eylül ekime yetişmese bile birinci dönemin sonuna 2 bin yurt kapasitesi daha eklenecek. Aslında Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında yüzde 20- 25 boş kontenjan var. Deprem nedeniyle bu kontenjanın dolacağını ve üstüne çıkacağını bekliyoruz. Özel ve bazı kurumlara ait yurtlarda var. Herkese yüz yüze eğitime geçeceğimizi ilan ettiğimiz için yeni döneme hazırlık yapıyorlar. Yurtlarını hazırlıyorlar. Onlar da Ekim’e yetişecek. Yurt kapasitesi bakımından daha önce doluluk oranı kapasitenin altında olan yurtların da bu sene tam dolu olacağını bekliyorum.”

İnönü Üniversitesinin bütün canlılığıyla ayakta olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, tercih sürecindeki öğrencilere İnönü Üniversitesine sunulan yüzde 25 ek kontenjandan yararlanmalarını tavsiye etti.

Son olarak Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay “Üniversitemiz gerek barınma imkânları gerekse üniversitemizin sunduğu eğitim, sosyal, kültürel faaliyetlerle depremin getirdiği olumsuz atmosferi pozitife çevirecek bir yeni dönem planlıyoruz. Bunun üzerinde önemle vurgu yapıyorum. Deprem bölgesi dışındaki öğrencilerimiz Malatya’yı tercih ederken tereddütte kalmasınlar. Hatta gelip üniversitemizi ziyaret etsinler. Beni ziyaret etsinler. Fakülteleri ziyaret etsinler. Seçmek istedikleri bölümü, üniversitemizi görsünler” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Seher Akbalık

Kaynak: Haber Merkezi