Yukarı Fırat Havzasında yer alan Arapgir, tarihi ve doğal güzelliğiyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Konakların, camilerin, 800 yıllık cem evinin bulunduğu ilçede en çok dikkati tarihi köprüler çekiyor. Yıllara meydan okuyan tarihi köprüler, her yıl özellikle birçok fotoğrafçının ilgi odağı olmuş durumda.
İşte Arapgir’in yıllara meydan okuyan tarihi köprüleri…
Taş Köprü
Suceyin Köyü sınırlarında bulunan dahil ‘Taş Köprü’nün tarihi köprü kitabesi mevcut olmadığından kime ait ve yapılış tarihi hakkında kesin bilgi olmasa da Roma döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir.
Kervan yolu üzerinde yer alan köprü Ortaçağ’daki Malatya- Giresun, Gümüşhane kuzey geçişini sağlaması adına önemli bir görev üstlenmiş.
Tek kemerli gözü olan harpuşta köprüdür. Abanık tipli kemer özelliği taşır. Doğu ve batı kemer ayakları kaya üzerine oturtulmuştur. Doğu yönünde kemer sonrası 10 metre civarında taş duvar görülmektedir.
Doğu kemer ayaklığı batı kemer ayaklığına göre daha aşağıdadır. Batı ayaklığındaki kaya doğuya göre yüksekte kalmaktadır. Kemer açıklığı 16 metre yüksekliği ise 13 metredir. Köprünün orta kısmı diğer taraflara göre daha sağlam gözükür.
Köprünün gerçekten kendine ait bir mistik cazibesi görünür bu da bulunduğu çevreden dolayıdır. Doğa güzelliği mimarisi ile renk katmaktadır. Dolayısıyla fotoğrafçılar, tarihi köprünün her yıl yüzlerce fotoğrafını çekiyor.
Yusuf Kamil Paşa Köprüsü
Arapgir Osman Paşa mahallesinde Cemal’in deresi olarak adlandırılan küçük dere üzerinde bulunan tek gözlü köprü olarak dikkat çekmektedir. Köprü, dört metre kemer açıklığı, 2.50 metrelik kemer yüksekliğe, 3.30 metrelik ene sahiptir.
Köprü yaya geçişine müsaittir. Köprü Doğu-Batı istikametindedir. Kitabesi hala yerindedir. Köprüyü 1275 Hicri yılında (1858–1859) Meclis-i Vâlâ yı Ahkâm-ı Adliye Reisi Yusuf Kamil Paşa tarafından yaptırıldığı belirtilir. Yusuf Kamil Paşa, Mısır Valisi, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’ya damat olmuş, Osmanlı sadrazamları arasında Fransızcadan ilk roman tercümesi yapmış değerli bir devlet adamımızdır.(1808–1876)
Yukarı Ulupınar ‘Asiye’nin’ Köprüsü
Arapgir Yukarı Ulupınar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan köprü, merkeze altı kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Köprü, Berenge Deresi n üzerine inşa edilmiştir. Köprü Yukarı Ulupınar’ı Zorhap’a yaya yolu ile irtibatlandırır. Köprünün kitabesi bulunmamaktadır. 19 yy. Osmanlı eseri olarak düşünülür. Asiye adı da Köprünün bulunduğu alanda arazisi olan Asiye’den dolayı mahalli olarak bu şekilde de ifade edilmiştir.
Vavilik Köprüsü
Köprü, Yaylacık (Şepig) Köyü sınırları içerisinde Vavilik Deresi üzerinde inşa edilmiş, tek gözlü, beşik kemerli bir köprüdür. Köprünün kemer yüksekliği 5 metre, kemer açıklığı 10 metre ve eni de 6 metredir. Kitabesi olmayan eser Osmanlı döneminin 19 yy. olarak değerlendirilebilir. Köprünün kemer kesme taşlarının alt kısımlarında büyük bir ihtimalle Şepig Köyü Gayri Müslim vatandaşlarımızın tasvir olarak yaptıkları “Haç” eserin estetik yönü olarak görülmektedir.
Tarhanik Köprüsü
Malatya- Erzincan sınırında yer alır Arapgir Kemaliye beldelerini birbirine bağlayan köprü olarak büyük dikkat çekmektedir.
Günümüzde kullanılmayan bu tarihi köprünün bir gözünde Çit(Miran) Çayı akıyor. Suyun aktığı gözün kemer yüksekliği 4 metre, kemer açıklığı 8 metre ve eni de 4 metredir.
Kitabe alanı kırılmış ve okunamayacak tarzda kitabesi bulunan köprü, Osmanlı’nın Arapgir’deki erken dönemi eserleri arasında yer almaktadır.
Şehir Anacı Köprüsü
Tek gözlü beşik kemerli kesme taştan yapılmış köprünün bir kısmı toprağa gömülse de ayakta durmayı başarmıştır. Kitabesi bulunmayan köprünün 19 yy. Osmanlı yapıları arasında yer aldığı bilinmektedir.
Kale Köprüsü
Köprünün kemer kısmı kesme, duvarları ise moloz taştandır. Tek gözlü, yuvarlak kemerli köprünün doğu kemerinin yarısı toprağa gömülü vaziyettedir. Osmanlı öncesi köprü özelliği taşır. Köprünün Anadolu’da erken dönem Türk Beylikleri mimarisi eseri olarak ifade edildiği bilinmektedir.