Dünyanın sekizinci harikası olan, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer alan Nemrut, kimleri ağırlamadı ki. Nemrut Dağı, üzerinde barındırdığı dev heykellerin ve anıt mezarın yanı sıra, dünyanın en muhteşem gündoğumu ve gün batışının seyredilebildiği yer olmasıyla da ilgi çekiyor. Her yıl binlerce insan gündoğumu ve gün batışını seyretmek için Nemrut Dağı’na geliyor.

YILLARCA NEMRUT’A TURİST TAŞIDI     

Bir dönem Adıyaman, daha sonra ise uzun yıllar Malatya üzerinden Nemrut’a turist taşıyıp, zirvenin eteğindeki oteli işleten Şevket Aydın,

“Eskiden turizm iyiydi. İyi bir çalışma vardı. Çok turist geliyordu. Şimdi eskisi gibi turist gelmiyor”

diyor.

1953 yılında Amerikalı arkeolog Theresa Goell ile Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner’in Nemrut Dağı’na geldiklerini anımsatan Aydın,

“O zaman bütün işçileri Adıyamanlılardı. Ondan sonra Adıyamanlılar yol yaptı, bizimkiler öyle pasif kaldı. Yolu bağlayacaktık darbe oldu”

dedi.

YABANCI TURİSTLERİ SIRTINDA TAŞIDI

Aydın, bir röportajında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Nemrut’a Malatya’dan yol olmadığı dönemde turistleri ya katırla ya da sırtımda zirveye taşıyordum. Turistleri sırtıma alıp, çaydan geçiriyordum. Ben neler çektim neler. Benim bu memlekete yaptığım hizmeti bir milletvekili yapmamıştır. 15-20 kişilik ekibi besliyordum. Önceden çok turist gelirdi. Bin, bin 500 turist gelir güneşin doğuşunu-batışını izlerdi, şimdi kimse yok. Benim tipime bakmayın, büyük bir turizmciyim. Bugün Malatya’ya turizm için büyük bir hizmet verdim. Adıyaman tarafından vali geliyor Naim Cömertoğlu. Vali’ye orada birisi diyor ki ‘Malatya’dan da yol var’ diyorlar, inanmıyor. Ondan sonra vali geldi buraya. Bu yolun bağlanması gerekirdi. Bu yol bağlansa çok şey değişir. Adıyaman tarafından 2-3 bin kişi geliyor, Malatya tarafındaki yol bağlı olsa onun yarısı Malatya’dan gider. Turist buraya geliyor, ‘Ben Cendere Köprüsü ve Karakuş Tümülüsü’nü görmedim’ diyor. ‘Malatya’dan gittiğinde Cendere ve Karakuş’u göremezsin’ diye turistlere anlatıyorlar. Bu yol bağlı olsa geldiklerinde görebilecekler. 70’de askerden terhis oldum, 71’de başladım. 5-6 sene Adıyaman tarafında devam ettim ama en son bıraktım. ‘Döneceğim, Malatya’dan Nemrut’a yol getireceğim’ dedim. ‘Sen kime güveniyorsun?’ dediler, ‘Yukarıda Allah’a, aşağıda Ahmet Karaaslan’a (42. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde İmar ve İskan Bakanı, 3., 4. ve 5. dönem Malatya Milletvekili) güveniyorum’ dedim. Ahmet Karaaslan’da gerçekten yaptı, o olmazsa yol buraya gelmezdi.”

 

 

Muhabir: Yusuf Durdu