Kahramanmaraş merkezli depremler öncesinde en yüksek kiranın 5-6 bin TL seviyesinde olduğu Malatya’da deprem sonra fahiş artışlar yaşanmaya başladı. Son dönemde ise farklı yerlerdeki kiraları örnek gösteren ev sahipleri, kiraları yüzde yüzün üzerinde artırmaya başladı.

Malatya’da, depremin ardından kronik bir sorun haline dönen kiralardaki fahiş artış yerini tam anlamıyla fırsatçılığa bıraktı. Bölge bölge herhangi bir denetim ya da yaptırımın olmadığı kentte ev sahipleri kafalarına göre kiraları artırıyor.

Deprem konutlarının yapılmasıyla birlikte kiralarda düşüş olması beklenirken beklenen olmadı ve fahiş artışlar devam ederek sorun haline dönüştü. En düşük emekli aylığının 10 bin, asgari ücretin ise 17 bin lira olduğu bu dönemde 12, 13, 14, 15 ve 16 bin TL gibi kira isteniyor.

Ev sahipleri kira sözleşmelerinin dolmasıyla birlikte evleri için en düşük yüzde yüze yakın zam istiyor. Çaresiz kalan kiracıların bir kısmı zammı kabul ederken bir kısmı ise evi boşaltarak eşyalarını depoya koyup, konteyner yaşamını tercih ediyor.

Kira fiyatlarından dert yanan Malatyalılar, sosyal medyadan “Malatya'da kiralık ev fiyatları akıl alır gibi değil 13, 15, 16, 20 bin TL.”, “Orta hasarlı evlere 20 bin kira isterken az mı istiyoruz diye çelişkiyi yaşıyorlar”, “Mevcutta ki kiracılardan yüzde 400’e varan zamlar ile kira istenmektedir” yorumları yaptı.

“YÜZDE 25’İN ÜZERİNDE KİRA TALEP EDİLEMEZ”

Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, konutlarda kira artışının kanunen yüzde 25 ile sınırlandırıldığını, cumhurbaşkanlığı genelgesinin temmuz ayına kadar geçerli olduğunu söyledi.

Temmuz ayına kadar artırılarak kiraların yüzde 25’i geçmemesi gerektiğini kaydeden Özgül,

“Temmuz’dan sonra bunun uzatılması gerekir. Şu anda ev sahiplerinin yüzde 25’in üzerinde kira talep etme hakları bulunmamaktadır. Yüzde 25’in üzerinde artış yapmaları halinde kiracılar evi boşaltmasın. Ev sahibi mahkemeye gittiğinde hiçbir hak talep edemez”

dedi.

“TALEP ARTINCA MAL SAHİPLERİ KİRALARI YÜKSELTMEYE BAŞLADI”

Özgül, Malatya’da kiraların arttığını kaydederek, şunları söyledi:

“Daire sahipleri biraz ipin ucunu kaçırmaya başladı. Eskisi gibi kiraları artırıyorlar. Bunun sebebi; konteynerlerde kalan vatandaşlarımız TOKİ’nin evleri geciktirmesinden dolayı deprem öncesi evlere ilgi göstermeye başladılar. İnsanlar artık konteynerden çıkmak istiyor. TOKİ’nin yavaş çalışmasından ve dairelerin geç teslim edilmesinden dolayı vatandaşlar evlere taşınmak istiyor. Kira talebi artınca mal sahipleri kiraları yükseltmeye başladılar. Buna acilen bir önlem alınması gerekiyor.”

“20 BİN LİRA KİRA OLMAZ”

Çöşnük Mahallesi’nde ilana koyulan bir daire için 20 bin TL kira istendiğine dikkat çeken Özgül,

“Bu kadar yüksek meblağlardan insanların utanması gerekiyor. Çöşnük’te bir kira 20 bin lira olmaz. Bu durum diğer ev sahiplerine de emsal teşkil ediyor. Kiracı vatandaşlara da sorumluluk düşüyor. Parası olup, 20 bin liraya o evi tutanlar, dar gelirlilere de zarar veriyor. Diğer ev sahibi “Çöşnükte daire 20 bin lira ise Fahri Kayahan’da benim dairemin 30 bin lira olması gerekir” diyor. Bunun için önlem alınmalıdır”

diye konuştu.

Muhabir: Yusuf Durdu