Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya'da devam eden konut ve konut inşa maliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Mimarlar ve Mühendisler Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, ruhsatlandırma ve proje aşamasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri sıraladı.

Vatandaşların beklentileri ve bakanlığın açıklamalarına değinen Mehmet Bülbüloğlu;

 “Ruhsatlandırma ve proje aşaması, vatandaşlarımız ve hemşehrilerimiz tarafından yakından takip ediliyor. En son Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ilimizi ziyaret ettiğinde bu konuyu gündeme getirdik. Yerinde dönüşüm toplantısının en önemli gündem maddelerinden biriydi. Biz de bürokrasinin hızlı ilerlemesini talep ettik ve Bakanımız, ilgili belediye başkanlarına bu noktada talimat verdi. Yani vatandaşın işini zorlaştırmadan bürokrasiyi azaltarak bir an önce ruhsatların verilmesi yönünde talimat verildi. Ben bunun bu şekilde olacağını ümit ediyorum.”

 açıklamasında bulundu.

“HİBE VE KREDİ MİKTARLARI YETERSİZ”

Bülbüloğlu, mevcut hibe ve kredi miktarlarının düşük olduğunu ve vatandaşın beklentisinin çok altında kaldığını söyledi. Bülbüloğlu,  

“Bakanımıza, yerinde dönüşümde hibe artı kredi miktarının vatandaşın beklentisinin çok altında olduğunu, maliyetin altında ve yetersiz kaldığını belirttik. Ancak, kendisi bu hibe artı kredi miktarının artışı ile ilgili bir çalışmanın bakanlık nezdinde yapılmadığını iletti. Yani vatandaşımıza iletelim; hibe artı kredi miktarlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Bu, Çevre ve Şehircilik Bakanımızın ifadesi.”

ifadelerine yer verdi.

“HİBE VE KREDİ ARTMIYORSA VERGİ ALINMASIN”

Hibe ve kredi miktarlarının artmayacağının bizzat Murat Kurum tarafından ifade edilmesinin üzerine Mehmet Bülbüloğlu:

“Madem ki hibe artı kredi miktarı artmayacak, vatandaşın üzerinden vergi yükünü kaldıralım. Yerinde dönüşümde, tıpkı daha önce kentsel dönüşümde olduğu gibi, 150 m² altı konutlar için KDV oranı yüzde 1 olsun. En azından yüzde 20 değil de yüzde 1 olduğunda vatandaşın üzerinden o yüzde 19’luk vergi kısmı alınırsa, burada yerinde dönüşüme çok ciddi anlamda katkı sağlanacağını ifade ettik. Bakanlık bu konuda bir çalışma yapacak ve biz de sürecin takipçisi olacağız. Bu konu vatandaşlarımız için çok önemli. 3 milyon TL'ye yaptıracağınız bir konutun KDV yükü kalktığında 500-600 bin TL vatandaşımızın cebinde kalmış olacak.”

açıklamasında bulundu.

KDV İNDİRİMİ OLMAZSA MALİYETLER NASIL ETKİLENİR?

Bülbüloğlu, piyasanın mevcut durumuna göre yapılacak projelerin maliyetlerinin vergi alınmadığı takdirde azalacağını belirterek şunları söyledi:

“En az 100 m² bir ev yapılmak isteniyorsa, bugünkü maliyetler yaklaşık 22 bin TL civarındadır. Bu, vatandaşın beklentisine ve inşaatta kullanılacak malzemeye göre 25 bin TL’ye de çıkabilir, ama 20 bin TL’nin altına düşmez. Yani 100 m² daireyi ortalama 2 milyon 150 bin TL olarak hesap edersek, 1.5 milyon TL devlet desteğinden sonra kalan 750 bin TL vatandaşın cebinden çıkacak bir bedeldir. Ancak, Malatya standartlarında 100 m² bir daire değil, minimum 150 m² bir yaşam standardı mevcut. Ortalama bir dairenin büyüklüğü 150 m² olup, maliyeti yaklaşık 3 milyon 250 bin TL’dir. Bu durumda, vatandaşın 1 milyon 750 bin TL ek para koyması gerekiyor. O yüzden, hibe artı kredi miktarı düşük, bu nedenle yerinde dönüşümde KDV oranının yüzde 1 olması, memleketimiz ve deprem bölgesi açısından çok önemli. Devletimizin de menfaatine olduğuna inanıyoruz.”

Muhabir: Belgizar Abiri Şimşek