Dünya tarihinin önemli noktalarından biri olan Arslantepe Höyüğü'nde, 1961 yılından bu yana Roma La Sapienza Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen kazılara bu yıl ilk kez Türk ekip de katıldı. Kazıların Türk-İtalyan ortaklığıyla gerçekleştirildiğini belirten Arslantepe Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Varlık İndere, bu yılki çalışmaların özellikle erken bronz çağına ait sur duvarının kapısını bulma amacına odaklandığını ifade etti.

Tarihi Bir Ortaklık

Dr. İndere,

"Bakanlığımız burada bir Türk koordinasyon kazısı devam etsin istedi. Bu proje kapsamında bir deneme yapıyoruz"

diyerek, kazılara eklenen Türk ekibinin katkısının önemine değindi. Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Halil Tekin ve İtalyan ekip lideri Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli ile ortaklaşa karar alarak, sur duvarının doğuya doğru uzanan tarafını bulmayı hedeflediklerini aktardı.

Yeni Keşifler

Kazılara yeni başladıklarını belirten İndere,

"Geç Tunç dönemine ait bir mimari yapıyla karşılaştık. Bu durum, Arslantepe'nin kuzeyinin yanı sıra güneyinde de yerleşim yapılarının olduğunu gösteriyor"

dedi. Ekip, güneydeki 80 metrekarelik alanda Geç Tunç Çağı’na ait bir silo tabanı ve çanak çömlek bulguları tespit etti. Ayrıca, olası bir ocak tabanı keşfi de yapıldı.

Dört Yıllık Planlama

Kazı çalışmaları, Bakanlık tarafından dört yıllık bir program çerçevesinde yürütülüyor. Dr. İndere, yıl sonuna kadar çalışmaların devam edeceğini belirtti. Bu sezon içinde daha fazla bulgu elde edilmesi bekleniyor.

Arslantepe Höyüğü, tarihi önemi ve keşif potansiyeli ile hem Türkiye hem de dünya arkeolojisi için önemli bir merkez olmaya devam ediyor. Kazıların Türk-İtalyan işbirliğiyle daha da derinleşmesi, bölgenin tarihi hakkında yeni bilgiler sunması açısından umut verici.

 

 

 

Kaynak: Haber Merkezi