Malatya kayısısında iklim değişikliği ve ekolojik sorunlardan kaynaklanan verim kaybının araştırılması için Malatya Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından “Malatya kayısısının ekolojisi ve iklim değişikliğinin kayısı üretimine olan etkileri’ projesi geliştirildi. Proje kapsamında akademisyenler Prof. Dr. İbrahim Atalay ve Prof. Dr. Bayram Murat Asma iki yıl sürecek bir çalışma gerçekleştirecek. Yapılacak çalışmayla kayısıda yaşanan verim kaybının nedenleri belirlenerek çözüm üretilecek.
Malatya Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle yürütülecek olan “Malatya kayısısının ekolojisi ve iklim değişikliğinin kayısı üretimine olan etkileri’ projesinin protokolü imzalandı.
Fırat Kalkınma Ajansı’nda gerçekleştirilen imza töreni öncesi konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya’nın dünya yaş ve kuru kayısı üretimi ile ihracatında önemli bir il olduğunu ifade etti.
Son yıllarda iklim değişikliğinden ve ekolojik birtakım sorunlardan kaynaklı olarak kayısıda verim kaybının yaşandığına dikkati çeken Özcan, akademisyen Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın Kabaaşı türünde yaşanan verim kaybının verimsel olarak araştırılıp, kayısıda yaşanan problemin ortaya çıkarılması adına bir çalışma yapılması gerektiğini paylaştığını belirtti.
Malatya kayısısının ekoloji ve iklim değişikliğinin kayısı üretime etkileriyle ilgili bir projeyi hayata geçirmek için Fırat Kalkınma Ajansı ile iletişime geçtiklerini ve çalışmayı sonuçlandırdıklarını anlatan Özcan, şunları ifade etti:
“Bu projede özellikle sonuca gidebileceğimiz bir protokol imzalayacağız. Burada yapmak istediğimiz; son yıllarda dünyada ‘iklim değişikliği’ adı altında yaşadığımız tarım ürünlerinde problemler yaşıyoruz. Malatya kayısısı da son yıllarda kentte genel anlamda verim kaybıyla beraber özellikle Kabaaşı türünde ortaya çıkan önemli miktarda verim kaybıyla karşı karşıyayız. Bunun iklim değişikliği veya ekolojik dengeden kaynaklanan herhangi bir sebepten olup olmadığını veya bunun dışında değişen iklimden kaynaklanan sorunlardan mı ortaya çıktığını araştırmak üzere bir çalışma yapılacak. Prof. Dr. İbrahim Atalay ve Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın başında olacağı projeyle önemli bir süreyle takibi, tahkiki ve sahada gerçekleşen iklim değişiklikleri belli lokasyonlarda araştırılacak ve problemin neden kaynaklandığı ortaya çıkarılacak. Bu projeyle kayısıda yaşadığımız verim kaybı ve sorunlar ortaya çıkarılacak ve tedbir almaya çalışacağız.”

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mehmet Şirin Budancamanak ise kentin en önemli değerlerinden olan Malatya kayısısı ile ilgili önemli bir iş birliği protokolü imzaladıklarını ve bununla birlikte iklim değişikliğinin kayısısına etkilerine yönelik bir analiz yapılacağını belirtti.
Budancamanak, Malatya’nın 100 bin ton kuru kayısı ihracatı hedefiyle yola çıktığını kaydederek,
“Dünya kuru kayısı üretimi ve ihracatının lideri konumunda olmaya devam ediyor. Fakat son dönemlerde ilimizin bu küresel pazarlardaki hakimiyetini engelleme riski taşıyan farklı sorunlarla karşı karşıyayız. Bu sorunların en önemlilerinden biri de iklim değişikliği. Son yıllarda iklimde yaşanan değişiklikler, mevsimlerdeki ani geçişler, kış soğuklama süresi, ilk bahar geç donları, yağış ve sıcaklık değerlerindeki ani ve aşırı değişiklikler hayatın her alanını etkilediği gibi tarımı, bitkisel üretimi ve Malatya kayısısını da son derece önemli bir şekilde etkilemektedir. Biz, Malatya’mızın en önemli ihracat ve ekonomik değeri olan Malatya kayısısının iklim değişikliğinden ne derece etkilendiğine yönelik yapılacak araştırma noktasında Prof. Dr. İbrahim Atalay ve Prof. Dr. Bayram Murat Asma hocalarımızın çalışmaları sonucunda elde edilen verileri ilgili kurum ve paydaşlarla değerlendirip, Malatya kayısısı için belirlenecek yol haritasına katkı sağlamasını hedefliyoruz”
diye konuştu.
Fırat Kalkınma Ajansı olarak sonuç odaklı programlarla çalışmaları daha etkin ve nitelikli hale getirdiklerini dile getiren Budancamanak, tarım sektörü ve kayısıya yönelik çalışmaların da ilgili paydaşlarla birlikte devam ettiğini belirtti.