Düşünmek sonlu ve geçici bir dünyada bulunmanın ölümsüz ruhlarımızda açtığı yaraları sarmak için başvurduğumuz bir tedavi yöntemidir. Düşünce olmaksızın öğrenme emek kaybıdır. Öğrenme olmaksızın düşünme ise tehlikelidir, “der ünlü yazar.“ Düşünmek, insanın evrene hükmetmesini sağlayan bir farklılık, hayatı kavramaya yarayan bir araçtır, düşünmek görmektir.
Yani, eğer yenildiğinizi düşünürseniz, yenilirsiniz, eğer esaret edemeyeceğinizi düşünürseniz, esaret edemezsiniz. Kazanmak istiyor ama kazandığınızı sanıyorsunuz, kazanamayacağınız kesindir. Hayatın cepheleri her zaman güçlü ve hızlıların olmaz. Ama er ya da geç kazanan kazanacağını düşünendir. Bu konuda. Yavuz Sultan Selim; Esaret insanı zafere, kararsızlık tehlikeye, korkaklık ölüme götürür. Der…
Pek çok insan hayatta berisini, zekâsı ve hatta cesareti olmadığı için değil, ama yalnızca enerjisini bir hedef etrafında toplamadığı için başarısız olmuştur. İnsan yaparken heyecan duyulmayan işlerde başarılı olamaz. Yapacağımız ilk şeyi kafamızda net olarak görmeliyiz.
Unutulmamalıdır ki; hiçbir zaman başarısız olursak ne olacağını, asla düşünmemeliyiz. Çünkü bunları düşünmeye başladığımızda, olumsuz bir sonuca yoğunlaşırız. Ve eğer konunun üzerine, ısrarla gidersek işte o zaman,başarılı olacağımızı düşünmeliyiz. Bazıları her şeyi olduğu gibi görür, “niçin” diye sorarlar; Oysakihiç var olmamış şeyleri düşündüğümüzde , “neden olmasın diyebiliriz?” Düşünün ki, harikulade şeyler ancak, içlerindeki bir şeyin, koşulların üzerinde olduğuna inanma cesaretini gösterenler tarafından yapılmıştır.
Şöyle ki, Bir şeyin imkânsız olduğuna inanırsanız aklınız bunun neden imkânsız olduğunu ispatlamak üzere çalışmaya başlar. Ama bir şeyin yapılabileceğine inandığınızda, gerçekten inandığınızda aklınız onu yapmak üzere çözüm bulmanıza yardım etmek için çalışmaya başlar. O işin başarılmasının imkânsız olduğunu bilmediğimiz için başarırız.
Kısacası; Düşünmek, insana insana özgü bir özelliktir. Düşünmek, çileli bir iştir, insanı zihinsel konfor alanından çıkartır, rahatını bozar, sorgulamayı öğretir. Görünenin ötesine geçmenin ne anlama geldiğini anlatır. Gerçek savlar, dil oyunu değil, varoluşsal bir yöntemdir. İyi düşün iyi olsun, düşünmek insanı yorar, yorucu olmakla kalmaz; şaşırtır, kuşkulandırır. Düşünen düşünmeden yapamaz. Ve düşünmek, bir yargıya varmak ereğiyle bilgileri incelemek, karşılaştırmak ve aradaki bağlantılardan yararlanarak düşünce üretmek, zihinsel yetiler oluşturmaktır.
Düşünmek neden önemlidir? Çünkü düşünmek yaşamaktır! İnsanoğlu, düşünmekten kaçar, gene de kendini düşünür gibi göstermek ister. Düşündüğünü, sunmak; iyinin, doğrunun paylaşılmasını ister…