İnatçı olmak doğru bir davranış olup olmadığı duruma göre değişir. Bazen iyi bir şeydir, pazende kötü bir şeydir. Örneğin insanların ısrarlarına rağmen kendi bildiğini yapıyorsan ve yanlış biliyorsan, insanlar inatçı olduğun için yanına yaklaşmak istemez.

Tam tersi örneğin doğru bir düşünceyi inatla savunursan da uyanık olursun yani başta dediğim gibi duruma göre değişir. Çocukların inatçılığına herkes şahit olmuştur. Çocuk yaptığında yadırganmayan bu davranış, büyüdüğünde çoğu kimsenin karakterine ince ince işlenmiştir. 40 yaşına geldiğinde de inadında vazgeçmeyen, istediği bir şeyi çocuk gibi tutturan, söylenen bir şeyi yapmayan insanları etrafımızda görmek mümkündür. Peki, siz inatçı birimisiniz?

İnatçı karakterdeki biri, bunun farkına varmayıp, nefsindeki inadına irade göstermeyi aklında dahi geçirmez. Huysuz bir karakterde olmak, insanı tek başına kalmaya sürükler. Kimseyi beğenmediğin, hiçbir şeye uyum sağlayamadığın için, o kişi tek başına kalmaya mahkûm olur. İnsanlar canlı, neşeli, uyumlu, sevgi dolu güvenilir insanlarla arkadaş olurlar. Huysuz, asabi, inatçı, kibirli insanlar arkadaş seçiminde tercih edilmezler. Siz sosyal hayatınızı güzelleştirmek istiyorsanız, insanları sevin, fikirlerine değer verin, eleştirileri önemseyin. ”Sadecebenim dediğim doğru,” “benim dediğim olacak” demeyin! Bu sizi asil biri yapmaz. Size değer verilsin istiyorsanız, bencil biri olmaktan vazgeçin, insanların ne dediklerine önem verin! Asil bir insan oturmasıyla, kalkmasıyla, yürüyüşüyle, bakışıyla ve her anda itidalli bir ruh göstermesiyle herkese örnek olur. Buda ancak Allah’ı çok sevmek, Allah’ı çok anmakla olur. Allah’ı çok seven, sırlarını gözeten bir insan, nefsini çok güzel eğitir. Nefsinde inatçı olmak varsa, buna karşı irade gösterir. İtidalini kaybetmez, kendi isteklerini değil, insanların ihtiyaçlarına öncelik verir. İnatçı bir insandaki gibi çocuksuluk, asilik, uyumsuzluk olmaz.

Her ortamda sevilen, saygı gören biri olur. İnatçı olan kişi, insanların fikirlerine muhalefet eder, kendi bildiklerinden başka hiçbir bilgiyi kabul etmez, eleştirilerin hiç birini dikkate almaz ve kendini geliştirmez. Bazen ise inat etmek iyidir! Nasıl mı?

Düşersin ya hani; kalmak gibi,

Yorulursun ya hani; pes etmemek gibi,

Üzülürsün ya hani; Sabretmek gibi,

Bazen inatçı olmak gerekir;

Kötülüğe karşı, iyiliğe koşmak gibi ve hep hayır dese de hayat, hep hayırlısı diyeceğim hayata inat.