İstanbul bugün saat 12.49’da 6,2 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre, depremin merkez üssü Marmara Denizi, Silivri açıkları olarak belirlendi. Sarsıntının yerin 6,92 kilometre derinliğinde meydana geldiği bildirildi.

Deprem, İstanbul’un yanı sıra çevre illerde de şiddetli şekilde hissedildi. Kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar sokaklara çıktı. İlk belirlemelere göre, can ve mal kaybına dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Deprem sonrası değerlendirmelerde bulunan yer bilimciler, Marmara Denizi’nde yaşanan bu sarsıntının, uzun süredir beklenen “büyük İstanbul depremi”nin habercisi olabileceği yönünde uyarılarda bulundu.

“Malatya’da kayıt dışılık yüzde 97”
“Malatya’da kayıt dışılık yüzde 97”
İçeriği Görüntüle

Prof. Dr. Naci Görür: "Büyük Deprem Geliyorum Diyor"

Gazeteci Candaş Tolga Işık’a konuşan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür,

“Bu deprem öyle oldu bitti denecek bir olay değil. Türkiye, asla değişmemesi gereken gündemini tekrar hatırladı. Büyük deprem geliyorum diyor. Yetkilileri İstanbul ile ilgili bir kez daha uyarıyorum. Kaybedecek zamanımız yok, kalmadı,”

ifadelerini kullandı.

Görür, daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremin Kumburgaz Fayı üzerinde meydana geldiğine dikkat çekerek,

“Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Ancak bu tür depremler fayın stresini artırıyor, kırılmayı zorluyor. Asıl beklenen deprem 7’nin üzerinde olacak. Kentsel dönüşüm sadece bina yapmak değildir. Deprem dirençli kent oluşturulmalı,”

dedi.

Prof. Dr. Celal Şengör: "Bu Depremler Ön Dalgalar Olabilir"

Depremle ilgili değerlendirme yapan bir diğer uzman Prof. Dr. Celal Şengör ise, 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından artçıların yaşanmasının normal olduğunu belirtti. Şengör,

“Ancak bu depremin ardından daha büyük bir deprem yaşanırsa, bunun İstanbul’da beklenen büyük depremin öncüsü olabileceği ihtimali güçlenir,” dedi. Öte yandan, “Öncü depremin ardından asıl depremin 10 dakika mı, 10 yıl mı sonra olacağını bilemeyiz,”

diye ekledi.

Halk ve Yetkililere Çağrı

Uzmanlar, depremler sadece yaşandığında konuşulmamalı, öncesinde önlem alınmalı görüşünde birleşiyor. Kentsel dönüşüm sürecinin gözden geçirilmesi, denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve toplumsal bilinçlendirme çağrıları yeniden gündeme geldi.

İstanbul’da bugün yaşanan bu sarsıntı, olası büyük Marmara depremine yönelik hazırlıkların aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Editör: Haber Merkezi