Kepez Belediyesi, Türk Sinema tarihinin en çok izlenen ve sevilen film serisi Hababam Sınıfı’na hak ettiği vefayı göstermeye devam ediyor. Amir Ateş Semt Konağı’nda daha önceki yıllarda Hababam Sınıfı Müzesi’ni filmin hayatta kalan oyuncularıyla birlikte açan Kepez Belediyesi, bu kez de efsane filmin oyuncularının kaleme aldığı ‘Oyuncuların Kaleminden Hababam’ kitabını hayata geçirdi.
Hababam filminin oyuncularının kaleme aldığı ‘Oyuncuların Kaleminden Hababam’ kitabında filmin mimarları Rıfat Ilgaz ve Ertem Eğilmez’in yanı sıra kısaca filmlerde anlatılıyor.
Oyuncu ve karakterlerinde yer aldığı Oyuncuların Kaleminden Hababam’ kitabında, hayatta olmayan oyuncuların biyografileri bulunurken, hayatta olan oyuncuların ise anılarına ve filmde yaşadıkları ilginç olaylara yer verildi.
Hababam Sınıfı filminde ‘Dilaver’ karakteriyle rol alan Dilaver Gür, ‘Oyuncuların Kaleminden Hababam’ kitabının Antalya Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü tarafından hayata geçirildiğini ifade etti.
Gür, kitabın hayata geçirilme serüvenini şöyle anlattı:
“Antalya’da daha önce Hababam Sınıfı Müzesi’nin açılışı yapıldı. İstanbul’daki müzenin yanı sıra Antalya’da da bir müze oluşturuldu. Antalya’daki müze, sinema filmindeki odaya daha uygun oldu. Oyuncuların hepsinin fotoğraflarının yanı sıra duvarda afişlerde yer alıyor. Tahtada da benim filmde çizdiğim kaçış sahnesi planını monte etmişler. Bunun yanı sıra Hababam Sınıfı’nda oyuncuların bazı aksesuarları da müzede yer alıyor. Bu güzel müzenin açılışı sonrası Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile bir araya geldik. Oradaki sohbet esnasında belediye başkanına Hababam Sınıfı’nın bir belgeselinin yapılmasının ileri süreçler için iyi olacağını söyledim. Bu belgeselin yapılması gerekir çünkü Hababam Sınıfı’nda birçok hatıra var. Kamera önü ve arkasında öyle hatıralar var ki. Ortaya atılan bu fikir sonrası hem kitap hem de belgesel için harekete geçildi. İki senelik bir çalışma sonrası ‘Oyuncuların Kaleminden Hababam’ kitabı ortaya çıktı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye ne kadar teşekkür etsek azdır. Onun katkısı ve desteğiyle bu kitap oluşturuldu.”
Hababam Sınıfı filmlerinin kamera arkasında birçok anının yer aldığını dile getiren Gür, “O dönemde kamera arkası çekimi yoktu ama bize hatıra olarak kalan birçok bilgi var. Daha önceden bir belgesel çekilmediği içinde bizimle birlikte bu anılarda yok olacaktı. O nedenle bu kitapta, filmde oynayan arkadaşlarımızın hatıraları ve yaşanan ilginç bazı olaylar yer alıyor. Aradan 47 yıl geçmesine rağmen Hababam Sınıfı hala aynı lezzette izleniyor. Bu birçok filme ve oyuncuya nasip olmayan güzel bir duygu” dedi.
Gür, ‘Oyuncuların Kaleminden Hababam’ kitabında filmin oyuncularının başlarından geçen ilginç olaylar ile anılarının yer aldığını kaydederek, şunları söyledi:
“Başımızdan geçen ilginç olayları ve anılarımızı bir fiil yazdık. Ben kitapta, tahtaya çizmiş olduğum kaçış planını anlattım. Hababam Sınıfı’nda mühendis olarak oynadım. Ertem Eğilmez yanıma geldi, “Sen mühendis oldun değil mi?” diye sordu, “Evet, Ertem abi” dedim. “O zaman mühendisliğini göster tahtaya bir kaçış planı çiz” deyip gitti. Nasıl olacağını söylemedi. Tabii ben nasıl bir kaçış planı çizeceğimi düşündüm. Planı tasarladım, okulun dışında inceleme yaptım. Okulun fiziki durumuna baktıktan sonra tahtaya tebeşirle bir kaçış planı çizdim. Bir buçuk saatte çizdiğim o planı kitapta anlattım. İnsanlar o planı ve kimin çizdiğini bilmiyordu, kitapta bunu paylaştım. Adile Naşit ile aramda geçen bir olayı da anlattım. Film çekilirken bir sene sonra okulum bitiyordu, Adile Naşit’e okulum bittiğinde iş için bana yardımcı olmasını istedim. O dönem bana İstanbul Belediyesi’nde iş buldu ama ben askerlik kararı aldığım için işe başlayamadım. Bu güzel anılara kitapta yer verdim. Diğer oyuncu arkadaşlarımızda kitapta hatırlarını anlattı. Müfettiş sahnesi, film çekilirken Tarık Akan’ın kaybolması gibi birçok hatıra bu kitapta yer alıyor.”