Gündem

Kan Bağışı Sosyal Açıdan Faydalı

Kan Bağışı ile ilgili basın mensuplarına bir değerlendirmede bulunan Kızılay Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Serdal Ucuz, kan vermenin sosyal bir sorumluluk olduğuna dikkat çekerken, kanın acil olan değil, sürekli olan bir ihtiyaç olduğuna da vurgu yaptı

Ucuz, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; “Onların kanı bulabilecekleri bir nokta yok. Çünkü bazen kendi ailesine de yeterli olmuyor kan grubu uygun olmuyor. Kan bağışının, sağlık açısından daha çok sosyal açıdan, toplumumuz açısından faydası var. Biz Kızılay olarak, sağlıklı insanlardan kan alıyoruz çünkü biz bunu hastalara veriyoruz. İnsanlar şunu yapabilirler kendisi kan veremeyecek kadar hasta ve sebepleri varsa, kendisinin yerine bir kişi getirsin bu şekilde faydalı olsun. Kan verebilecek vatandaşlarımız 18-65 yaş arasında 50 kg. fazla, kanla bulaşan Hepatit B, Hepatit C gibi hastalığı olmayan kanser, kalp, böbrek gibi hastalığı olmayan vatandaşlar kan verebilir. Tansiyon hastası çok üst düzeydeyse, insülin kullanmıyorsa şeker hastası kan verebilir. Doktorlarımız değerlendirebilir. İlaç kullanalar kullandıkları ilaçlara göre değişiyor. Biz ilaçtan daha çok enfeksiyon hastalığı olduğu zaman kişiden kanı almıyoruz. Çünkü enfeksiyon, aldığımız kişiyi de etkileyebilir. Günlük kullandığı ilaçlardan antibiyotik kullanıyorsa antibiyotiğin bir şeyi yok ama hastalığından dolayı bir şey yapmıyoruz. Kullandığı ilacı doktorumuza söylerse hastalığını değerlendiriyor ona göre kan alıyor. Tansiyon, şeker haplarının, ağrı kesicinin kan bağışına bir zararı yok. Dövme, ameliyat gibi bir durum varsa bir yıl içerisinde kan almıyoruz. Kan değerlerin kan bağışı sırsında kontrol edebiliyoruz. Tansiyonu ölçüyoruz, orada buluna doktor küçük muayenesini sözlü olarak bir hastalığı var mı diye yapıyor. Kendisi ve hasta açısından bir sıkıntı yoksa kan bağışı kabul ediliyor”

ÖDÜL ETKİNLİKLERİ OLUYOR

Kan bağışında farkındalık yaratmak amacı ile ödüllü etkinlikler yaptıklarını da hatırlatan Ucuz; “10 bağışa bronz madalya, 25 bağışa gümüş madalya, 35 bağışa altın madalya veriyoruz. Bu şekilde onure ediyoruz çünkü bu sosyal bir sorumluluk herhangi bir maddi karşılığı olmaması gerekiyor çünkü bu bir hastayı etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütünün ifadesi herhangi bir karşılığı olmadan gönüllü bağışçı olması. Her yıl 14 Haziranda madalya törenimiz oluyor orada madalyaları takdim ediyoruz” şeklinde konuştu.