Adını Hititler döneminde "meyve bahçesi" anlamına gelen "Melitue, Maldiya, Melita" kelimelerinden alan Malatya'da birçok meyve türünün yetiştiriciliği yapılmakla birlikte, şüphesiz ilk sırayı dünyaca ünlü Malatya Kayısısı almaktadır.
Malatya’da 8 milyon civarında kayısı ağacından ortalama yaklaşık 350 bin ton yaş kayısı, 110 bin ton kuru kayısı elde edilmektedir. Bugün Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 55’i, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 85’i Malatya yapılıyor.
Malatya'nın tek başına dünya yaş kayısı üretiminde adından söz ettirirken, dünya kuru kayısı üretiminde ise yüzde 80-85 oranında bir paya sahip.
Dünyada yılda toplam yaklaşık 3.5 milyon ton taze kayısı üretilirken, bunun 800 bin tonunu Türkiye karşılıyor. Bu üretim miktarıyla Türkiye, dünya kayısı üretiminde yaklaşık yüzde 20’lik payla birinci sırada yer alıyor. Türkiye'yi Özbekistan, İran, İtalya ve Cezayir takip ediyor.
Malatya’da yaklaşık 8 milyon kayısı ağacından 100-110 bin ton kuru kayısı elde ediliyor. Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 55’i, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 85’ini Malatya tek başına sağlıyor. Üretilen kuru kayısının çok önemli bir bölümü ihraç edilirken, iç pazarda genellikle yaş olarak tüketiliyor.
Yüksek kapasitede üretim yapılabilmesi ve dünya kuru kayısı ticaretindeki ağırlığı, ürün kalitesinin yüksek olması, kuru madde oranının yüksek olması, tadı ve aroması Malatya kayısısının dünya ülkeleri tarafından tercih edilmesinden en önemli unsurlar.
Kayısı üretiminde Malatya’nın varlığıyla adından söz ettiren Türkiye, yıllık 803 bin ton üretimle dünyada birinci sırada bulunuyor.
Türkiye’yi 451 bin ton ile Özbekistan, 305 bin ton ile İran, 230 bin ton üretimle İtalya, 203 bin ton üretimle Cezayir takip ediyor. Pakistan, yıllık 175 ton üretim ile altıncı sırada yer alırken, 170 bin ton üretim yapan Afganistan yedinci sırada bulunuyor.
Fransa, yıllık 128 bin ton üretimle dokuz, Ermenistan 113 bin ton üretim ile 10, Yunanistan ise 112 bin ton üretimle 11’inci sırada yer alıyor.