Siyaset

Malatya yerinde dönüşümde ‘yerinde’ saydı!

Deprem bölgesi illerinden Malatya yerinde dönüşüm kazmasının ilk vurulduğu şehir olarak sınıfta kaldı. 31 Mart 2024 yerel seçimi öncesi Malatya için yerinde dönüşüm noktasında büyük bir kayıp oldu. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri arasındaki uyuşmazlık yerinde dönüşümü adeta yerinde saydırdı.

Dün toplanan Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan CHP Büyükşehir ve Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel, 30 Haziran’da yerinde dönüşüm başvurularının sona ereceğini hatırlattı. Malatya’nın yerinde dönüşümde geride kaldığını söyleyen Tabel,

“1 yıl boyunca kadastroda kaymalar vardı ama imar durumları da verilmedi ve vatandaşlar yerinde dönüşüme başlayamadı. Bu durum kaçak yapılaşmanın önünü açtı”

dedi.

Tabel sözlerine şöyle devam etti:

“Biz kredi ve hibenin tutarının artmasını beklerken Haziran’ın sonu yaklaştı. Bu süreye kadar yerinde dönüşümün ruhsatlarının bitmesi lazım. Bu mümkün değil. Daha imar planı uygulamaları bitmeyen yerler var. Vatandaşlar imar durumu almak için bekliyor. Buna acil bir çözüm bulunması lazım. Bugün imar durumu alsan mümkün değil, Haziran’ın sonuna kavuşmaz. Adıyaman şimdiye kadar 15 bin tane yerinde dönüşüm ruhsatı vermiş. Geçen hafta itibariyle Yeşilyurt’ta şimdiye kadar 352 tane başvuru var, bunların 350’si de almış olsun, yine hiçbir şey. Vatandaşın mağdur olmaması için en azında yerinde dönüşüm yapanlar bir dilekçe versin ki hakları saklı kalsın.”

Başkanvekili Ayhan’dan Tabel’e cevap

Tabel’in bu sözleri üzerine Başkanvekili Ramazan Ayhan, deprem sonrasında ilk bir yılda imarda kaybın olduğunu fakat 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yapılan ilk toplantıda imar düzenlemesinin hızlı bir şekilde yapıldığını söyledi. Ayhan, aynı zamanda vatandaşın bir araya gelip yüzde 51 çoğunluğu sağlamasının da zor olduğuna dikkat çekti.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit ise şöyle konu hakkında şöyle konuştu:

“Yerinde dönüşümle ilgili Yeşilyurt Belediyesi’nde 4 bin bağımsız bölüme tekabül eden yaklaşık 220 ruhsat verilmiş. Adıyaman’da 8 bin civarında bağımsız birimin yerinde dönüşüm süreci devam ediyor. İmar uygulamalarından kaynaklı bir yerinde dönüşüm ruhsatı beklemiyor bizde. Bizde ‘yerinde dönüşüm’ diye bir birim var. Bu ne Adıyaman Belediyesi’nde ne de başka bir belediyede var. Adıyaman şehrinin bu anlamda bir iki adım önde olduğunu biliyoruz. Bunu sebebi 31 Mart öncesindeki Adıyaman Meclisi’nin depremden sonra almış olduğu hızlı kararlar. Günnur Hanımın ’da içinde bulunduğu meclis 31 Mart 2024 öncesindeki meclis bu konuda bir adım atamamıştır.”

Başkan Geçit, 30 Haziran’a kadar projesini teslim eden tüm vatandaşların işlemlerinin yetiştirileceğini söyledi.