3 Mayıs Türkçülük Günü, Türk milliyetçiliği tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen 3 Mayıs 1944 olaylarını anmak amacıyla her yıl kutlanan bir gündür. Bu tarih, Türkiye’de Türkçülük ve Turancılık düşüncesine gönül vermiş aydınların ve gençlerin, dönemin siyasi atmosferine karşı verdikleri mücadeleyle ilişkilendirilir.

Malatya sınıfta kaldı
Malatya sınıfta kaldı
İçeriği Görüntüle

Türkçülük, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yüzyılında ortaya çıkan fikir akımlarından biri olmuş, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefelerinden birini teşkil etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türkçülüğün önemli temsilcilerinden olan Ziya Gökalp için "Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası Ziya Gökalp’tir" ifadesini kullanmıştır.

Türkçülük Günü'nün ortaya çıkışı ise, Hüseyin Nihal Atsız-Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944'teki duruşmasının ardından yaşanan gelişmeler sonucu olmuştur.

3 Mayıs’ın Türkçülük Günü olarak anılmasının sebebi, 3 Mayıs 1944 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen büyük protesto gösterileridir. Bu tarih Türkçülük Günü'nün kutlanmasının başlangıcı oldu. 1967 yılında Türk Milliyetçileri Birliği, Türkçülük günü anısına bir kitap yayınladı.

Malatya Ülkü Ocakları tarafından "3 Mayıs Türkçülük Günü" dolayısıyla Orduzu Pınarbaşı’nda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Türk zekâ ve strateji oyunlarının oynandığı etkinlikte, ok atma yarışı da yapıldı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu da etkinliğe katıldı.

Editör: Ferdi Durdu