Asayiş

Malatya’da akıl almaz olay: Hazineyi 21 milyon zarara uğratıp, iddaa oynadılar!

Malatya’da Hekimhan Mal Müdürlüğü’nde çalışan 2 personel, 2018-2021 yılları arasında kurumun veznesinden veya sahte içeriklerle resmi evrak üzerinden hazineyi 21 milyon 292 bin TL tutarında zarara uğratarak, aldıkları parayla iddaa oynadı. 23 sanığın yargılandığı davada, tutuklu iki sanık suçlarını itiraf ederek, aldıkları paraları yerine koymayı düşündüklerini ancak başarılı olamadıklarını söylediler.

1 Aralık 2023’te Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ortaya çıkan olayda, Hekimhan Mal Müdürlüğü’nde çalışan Süleyman G. ve Taner O.  ile birlikte Cengiz M., Cevdet S., Cihat M., Kadir Ç., Makbule K., Muharrem K. ve Yeliz E. olmak üzere toplam 9 kişi tutuklanmış, Süleyman G. ve Taner O.  dışındaki diğer 7 sanık daha sonra tahliye edilmişti.

“Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Aracı Kılınması Suretiyle Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Zincirleme Şekilde Üç Veya Daha Fazla Kişi İle Birlikte Dolandırıcılık- Zimmet-Nitelikli Zimmet-Kamu Görevlisinin Zincirleme Şekilde Resmi Belgede Sahteciliği-Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama” suçundan Hekimhan Mal Müdürlüğü personeli Süleyman G. ile Taner O. İle birlikte adlarına işlem yaptıkları Hekimhan Mal Müdürlüğü’nde görevli  Yeliz A., Makbule K. ve Adem T. olmak üzere 3 personel ve IBAN’larını kullanarak hazineye ait paraları aktarıp tekrar geri aldıkları Ahmet B., Cihan A., Cihat M., Cengiz M., Cihan M., Furkan Y., Gökhan B., Hatice B., İbrahim Y., Kadir Ç., Muharrem K., Mustafa B., Ozan Y., Tevfik E., Semra E., Veysi B. ve Yasin K. Cevdet S.  18 kişi olmak üzere toplam 23 kişinin yargılanmasına Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

Duruşmaya, tutuklu sanıklar Süleyman G. ve Taner O’nun yanı sıra tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Tamer O.,

“Ben 2014 yılında Hekimhan Mal Müdürlüğü’nde veznede göreve başladım. 2017’de evlendim. Evim kiraydı, maaşım yetişmiyordu. Zor durumdaydım. Maaşım yetmeyince vezneden para alıyor, ay sonunda geri bırakıyordum. İddaa da oynuyordum. Bu git gide kapanmayınca, veznede aldığım parayı geri yatıramayınca arttı. Pişmanım, ama 2021 yılında itibaren yapmadım. Vezneden ne kadar para aldığımı hatırlamıyorum, ama en az 2 milyon TL’dir. Vezneye eksik kaydetme usulü ile para aldım. Mal varlığı edinmedim, iddia oynuyordum, borcum vardı. Kurumun zararını karşıladık, 21 milyon 292 bin TL’den 780 bin TL kaldı. Çok az bir zarar kısmı kaldı, onu da gidereceğim”

dedi.

Tutuklu sanık Süleyman G ise

“2017’nin son aylarında günlük vezneden para alıp tekrar yerine koyuyorduk. Herhangi bir belge düzenlemiyorduk. Akşamları işlemler kontrol edilmediği için açık ortaya çıkmıyordu. Daha sonra tutarlar büyümeye başladı. Günlük daha çok para almaya başladık. Açık daha çok oldu. Yıllar içinde şeytana uyduk, açık büyüdü.  Hazineye ait parayı 17 kişinin hesabına aktarıp, tekrar o kişilerden parayı geri alıyordum. 17 kişinin iban numaralarını isteyip, Maliye Bakanlığının uhdesinde bulunan paraları aktardım. Para aktarma işlemini teknik olarak ben yaptım. Bu işlemleri resmi işlemler gibi yapıyordum. Standart maliye ödemesi yapıyordum. Emanette olan paraları ibanlarını aldığım kişilerin hesaplarına aktarıyordum. İbanlarına para aktardığım kişiler yıllardır beni tanıdıkları için bu işlemlerden şüphelenmediler. Benim devlet memuru olmam nedeniyle ve bahis nedeniyle hesaplarımda bloke olduğunu bilmeleri nedeniyle bana güvenerek hesap bilgilerini verdiler. Taner O. ile birlikte iddaa oynadığımız için borcumuz ortaktır. Kurumun zararını karşıladık. Mal edinmedik çünkü geldiği gibi geri gidiyordu. İddia oyununun tuzağına düşmüştük”

beyanında bulundu.

Mahkeme, heyeti sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı ileriki bir tarihe erteledi.

Davanın iddianamesinde,

“İncelenen tüm raporlar ve eklerine göre: Cumhuriyet Başsavcılığımızca yapılan detaylı irdeleme ve bilirkişi incelemesi ile tespit edildiği üzere; soruşturmaya esas olan Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün birinci, ikinci ve üçüncü raporlarına konu olan eylemlerin ve bu eylemler sonucunda oluşan kamu zararının birbirinden bağımsız olduğu ve soruşturma konusu somut olayda şüpheliler tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı olan bütün usulsüz eylemler sonucunda toplam kamu zararının 21.292.616,45 TL olduğu tespit edilmiştir”

ifadesi yer alıyor.

Dosyaya göre tutuklu sanıklar Süleyman G. ve Taner O.’nun 18 kişinin hesabına toplam da 58’kez sahte içeriklerle doldurulmuş resmi işlemler üzerinden Hazine’ye ait parayı ibanlarına gönderdikleri ve tekrar bunu geri aldıkları belirtiliyor.