Yaşam

Malatya’da Dev Dönüşüm: 124 Bin Bağımsız Bölümle Yeni Şehir Kuruluyor

Malatya Valisi Seddar Yavuz, deprem sonrası kentte yürütülen yeniden yapılanma sürecine ilişkin çarpıcı veriler paylaştı. 124 bin bağımsız bölümün planlandığı şehirde, merkezden kırsala uzanan geniş kapsamlı dönüşüm sürerken, tarım, hayvancılık ve sosyal alanlarda sağlanan desteklerle Malatya’nın sadece yeniden inşa edilmediği, aynı zamanda geleceğe göre yeniden şekillendirildiği vurgulandı.

Malatya Valisi Seddar Yavuz, 6 Şubat depremlerinin ardından kentte yürütülen yeniden yapılanma sürecine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Tarım TV’de katıldığı programda konuşan Yavuz, Malatya’da sadece bir inşa sürecinin değil, aynı zamanda geleceği şekillendiren büyük bir dönüşümün hayata geçirildiğini belirterek süreci “efsanevi bir başarı hikayesi” olarak tanımladı.

Depremlerin ardından kent genelinde oluşan büyük yıkıma dikkat çeken Yavuz, yaklaşık 121 bin bağımsız bölümün kullanılamaz hale geldiğini hatırlattı. Bu kapsamda planlanan toplam 124 bin bağımsız bölümün 104 bininin doğrudan inşa faaliyetleriyle, 20 bininin ise yerinde dönüşüm modeliyle hayata geçirildiğini ifade etti. Çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Yavuz, Malatya’nın çok kısa sürede yeniden ayağa kaldırılması için yoğun bir çaba sarf edildiğini dile getirdi.

ŞEHİR MERKEZİNDE DEV DÖNÜŞÜM

Şehir merkezinde yürütülen projelere de değinen Yavuz, yaklaşık 400 hektarlık alanda 39 bin bağımsız bölümün yükseldiğini belirtti. Yeni şehir planlamasında sadece konutların değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artıracak unsurların da ön planda tutulduğunu kaydeden Yavuz, geniş bulvarlar, modern ulaşım aksları ve binlerce araçlık otopark alanlarının projeye dahil edildiğini söyledi.

Kırsal bölgelerde de çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü ifade eden Yavuz, 1300 farklı noktada 16 bin 500 konutun yapımının devam ettiğini belirtti. Bu süreçte köy yaşamının ihtiyaçlarına uygun projelerin geliştirildiğini ve vatandaşların yaşam standartlarının yükseltilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

ZİRAİ DON SONRASI DEV DESTEK

Malatya ekonomisinin temel taşlarından biri olan kayısı üretiminde yaşanan zirai don olayına da değinen Yavuz, devletin üreticinin yanında olduğunu vurguladı. TARSİM ve ÇKS kapsamında yaklaşık 8 milyar liralık ödeme yapıldığını açıklayan Yavuz, teknik ekiplerin sahada aktif olarak görev yaptığını söyledi.

Üreticilere budama, gübreleme ve bakım süreçlerinde rehberlik edildiğini ifade eden Yavuz, lisanslı depoculuk sistemi sayesinde ürünlerin değer kaybının önüne geçildiğini belirtti. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için her türlü desteğin sağlandığını kaydetti.

HAYVANCILIKTA YENİ MODELLER DEVREDE

Hayvancılık alanında da önemli adımlar atıldığını belirten Yavuz, özellikle yayla şartlarına uygun olarak geliştirilen tekerlekli çoban konteynırlarının üretildiğini söyledi. Şu ana kadar 40 ünitenin üreticilere teslim edildiğini aktaran Yavuz, hedefin 100 konteynıra ulaşmak olduğunu ifade etti.

Depremde hayvan kaybı yaşayan yetiştiricilere yönelik desteklerin de sürdüğünü dile getiren Yavuz, 3 bin 500 küçükbaş ve 1.500 büyükbaş hayvan dağıtımı ile birlikte 3 bin 500 ton yem desteği sağlandığını açıkladı.

SOKAK HAYVANLARINA MODERN ÇÖZÜM

Sokak hayvanlarına yönelik yürütülen çalışmaların da dikkat çekici olduğunu belirten Yavuz, kentte bulunan yaklaşık 14 bin sahipsiz hayvandan 11 bininin rehabilite edildiğini ifade etti. 7 bin 300 kapasiteli modern barınaklarla örnek bir sistem kurulduğunu vurgulayan Yavuz, bu alanda Malatya’nın Türkiye’ye model olabilecek bir noktaya ulaştığını söyledi.

TURİZM VE SU ÜRÜNLERİNDE YENİ HEDEFLER

Malatya’nın sadece inşa edilen bir şehir değil, aynı zamanda ekonomik olarak güçlenen bir merkez haline geldiğini belirten Yavuz, su ürünleri üretiminde de önemli hedefler bulunduğunu dile getirdi. Alabalık ve somon üretiminde deprem öncesi kapasiteye yeniden ulaşılmasının amaçlandığını ifade eden Yavuz, kentin yıllık 50 milyon yavru alabalık üretim potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Kültür ve turizm alanında ise özellikle Arslantepe başta olmak üzere tarihi ve doğal değerlerin korunarak turizme kazandırılacağını belirten Yavuz, bu alanlarda yapılacak yatırımlarla Malatya’nın cazibe merkezlerinden biri haline geleceğini kaydetti.

“BU BAŞARI HEPİMİZİN”

Malatya’nın güçlü bir toparlanma süreci yürüttüğünü vurgulayan Yavuz, elde edilen başarının sadece kamu kurumlarının değil, tüm Malatyalıların ortak emeği olduğunu ifade etti. “Malatyalılar başını dik tutsun. Dünyada bu büyüklükte bir yükün altından bu şekilde kalkabilecek başka bir devlet yok” diyen Yavuz, şehir dışındaki vatandaşlara da çağrıda bulunarak Malatya’daki dönüşümün yerinde görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.