Ünlü romancılarımızdan Kemal Tahir Malatya ve çevresini Malatya Cezaevi Anıları’nı Namuscular ve Karılar Koğuşu adıyla yayımlanmış ve daha sonra aynı eserler, sinemaya da aktarılmıştır. Kemal Tahir 1950’den önce hapis yattığı yıllarda Malatya insanıyla ilgili çeşitli notlar tutmuş, ölümünden sonra yayınlanan Notlar’ından da anlaşıldığına göre, bu notlardan yararlanarak Çankırı ve Çorum illerimizle ilgili yazdığı nehir romanlar benzeri bir üçleme yazmayı tasarlamaktadır.1973’te bu çalışmaya başlamış ancak aynı yıl ölümü üzerine bu tasarısını sonuçlandıramamıştır. Namuscular ve Karılar Koğuşu adını taşıyan ciltler, ilk defa yazarın ölümünden sonra 1974’te yayımlanmıştır.(25)
Demirtaş Ceyhun,1960 sonrasında askerlik görevi dolayısıyla ilimizde bulunmuş ve Asya adlı romanın malzemesini ilimizden sağlamıştır. Asya, yaşlı Abuzer Gündeviren’in kızının adıdır. Muzaffer Hacıhasanoğlu, ilimizde hekimlik yaparken yöre insanını yakından gözlemlemiş, Eller adlı kitabında topladığı hikayelerinde ilimizde yaşayan insanların sorunlarını işlemiştir. İlimizde uzun yıllar öğretmen olarak bulunan Osman Şahin çeşitli hikayelerinde ve senaryolarında ilimizdeki gözlemlerinden yararlanmıştır. Ayrıca yöremizdeki birçok folklor gerecini derleyerek bunlardan yararlanmıştır. İlk gençliği ilimizde geçen Şükrü Bilgiç, Yaşamaya Sevdalı (1976) adlı eserinde ve hikayelerinde Malatya’yı konu almıştır. Afet Muhteremoğlu, Toprak (1968) adlı eserinde Malatya’yı işlemiştir.
Ayrıca, Oğuz Atay, Malatya kökenli bir eğitimcinin Mustafa Rauf İnan’ın yaşamını Bir Bilim Adamının Romanı (1975) adıyla işlemiştir. Hazırlattığımız yüksek lisans tezinden de anlaşılabileceği gibi, Cahit Uçuk adlı kadın yazarımızın çocukluk ve genç kızlık dönemi, babasının memuriyeti dolayısıyla Hekimhan ilçemizde geçmiş, bu vesileyle yazarımız yöreyi tanımış ve yöreden edindiği izlenimleri çeşitli eserlerinde değerlendirmiştir.(26) Metin Önal Mengüşoğlu, öğrencilik ve gençlik yıllarında Malatya’da bulunmuş, Gavur Kayırıcılar (1970) ve Yerler Mühürlendi (1998) adlı eserlerinde yöremizi işlemiştir.
Eflatun Cem Güney, ülkemiz genelinde tanınmış bir isimdir. Eğitimci kişiliğinin yanı sıra gazetecilik ve yazarlık yapmıştır. Başta masal olmak üzere, efsane, halk hikayesi, halk fıkraları gibi anonim halk edebiyatı metinlerini derleyip yeniden kaleme alarak kitaplaştırmıştır. 85 yıllık ömrü boyunca çeşitli türlerde 60’ı aşkın kitaba imza atmıştır.(27)
Piyes, şiir, öykü, roman türlerinde yayımladığı 20’yi aşkın eseriyle yurt genelinde tanınan Bekir Büyükarkın’ın öyküleri, On İki Masal, manzum (1942) ve Tarihten Hikayeler (1996); şiirleri Eski Dost (1959) ve Rüzgar (1965) adıyla yayımlanmıştır. Romanları ise: Cadıların Kırbacı (1945), Maske (1956), Bir Sel Gibi (1961), Son Akın (1962), Belki Bir Gün (1964), Suların Gölgesinde (1966), Tanyeri (1967), Bozkırda Sabah (1969), Yoldaki Adam (1972), Gün Batarken (1967), Kutlu Dağ (1979), Gece Yarısı (1987)’dır. Ayrıca 10 adet yayımlanmış piyesi bulunmaktadır. Yazar hakkında bir lisans tezi hazırlattık.
25.Vedat Kurukafa, Kemal Tahir’in Romanları Üzerine Bir İnceleme, İnönü Üniversitesi SBE, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Malatya 1997, Danışman: Prof. Dr. Şerif Aktaş.
26Yıldız Yenen, Cahit Uçuk’un Masallarında Dil ve Çocuk Eğitimi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Malatya 2007, Danışman: Ramazan Çiftlikçi.
27. Selim Emiroğlu-Ramazan Çiftlikçi-Kemal Deniz, Masal Babası Eflatun Cem Güney, MAD Yay., Malatya 2011.