Gündem

Malatya’da ihmaller zinciri raporda yer aldı

Malatya’da, 6 Şubat’taki ikinci depremde yıkılması sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Sitesi davasında bilirkişi raporunda yer alan detaylar şok etti.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada, Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan bilirkişi raporu tamamlanarak, mahkeme dosyasına girdi.

Bilirkişi raporunda, 2017 yılındaki onaylı mimari tadilat projesine göre, binanın altındaki iş yeri tarafından C-3 aks birleşiminde merdiven ve asansör için mevcut betonarme yapı elemanları kesilerek yaklaşık 3x3 metrelik boşluk açıldığına, boşluk açılan döşeme için yapılan analizler sonucunda kesit yetersizliği ve sehim sorunu ortaya çıktığına dikkat çekildi.

Teknik denetimden uzak ve usulsüz olarak yapılan bu işlem için işlemi gerçekleştirenin iş yerinin kusurlu olduğuna yer verilen bilirkişi raporunda, esaslı tadilat gerektiren işlem için statik etki analizi talep etmeyen ve ruhsat işlemi yapmadan mimari projenin tadilatına onay veren ilgili belediyenin kusurlu olduğu belirtildi.

Bilirkişi raporunda şu tespitler yer aldı:

“Mimari proje ile statik proje uyumsuz. Mimari projeye göre tüm katların yüksekliği 3 metre olması gerekirken statik uygulama projesi ve statik hesap raporlarında zemin kat yüksekliği 4 metre olarak dikkate alınmış. Binada çerçeve oluşturmayan ve çerçeve sürekliliği sağlamayan çok sayıda dolaylı kiriş kullanıldığı ve bu kirişlerin deprem performansını doğrudan etkileyecek şekilde düzenlendiği tespit edildi. Bina inşasında kullanılan beton sınıfı, ilgili yönetmelik ve standartlara göre sağlaması gereken dayanım değerlerine uygun değil.”

6 Şubat’ta 2. Depremde Çilesiz Mahallesi Fahri Kayahan Bulvarı üzerinde bulunan ve iki bloktan oluşan Palmiye Sitesinin A Bloğunun yıkılması sonucunda Ayşe Özkurt (59), Bedrettin Çetinkaya (27), Ceren Çokgüngör (12), Eftal Özkurt (27) ve Saime Yakut (77) enkazda kalarak hayatını kaybetmiş, Hatice Özkurt Çokgüngör ise yaralı olarak kurtulmuştu.

Palmiye Sitesi ile ilgili olarak binanın statik proje müellifi M.G., proje müellifi H.E. binanın Fenni Mesulü M.A.B., binanın müteahhidi H.C. ve tekniker E.A. ile BİM yetkilileri S.Ş. ve R.Y. ile BİM market şubesinde tabliye kesmek suretiyle yük asansörü yerleştirme işlemini yapan R.K. ile oda vize onayından dolayı B.Y. hakkında Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma” suçlamasıyla yargılanıyor.