Gündem

“Malatya’da kayıt dışılık yüzde 97”

TÜİK, tarımsal işletmelere dayandırdığı çiğ süt üretimi istatistiklerini açıkladı. Buna göre 2024 yılında 22 milyon 487 bin 757 ton çiğ süt üretildi.  Peki, Malatya’da çiğ süt üretimi nasıl?  Kayıt dışı üretim var mı? Malatya’da soğuk zincir halkası üreticilere ulaşıyor mu? Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu hepsini tek tek açıkladı.

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, bugün açıklanan çiğ süt verilerini değerlendirdi. TÜİK’in verilerinin tarımsal işletmeleri ve soğuk zinciri kapsadığını belirten Kurtoğlu, Malatya ölçeğinde kayıt dışı üretimin yaygın olduğunu söyledi. Kayıt dışı süt üretiminin önüne soğuk zincirle geçilebileceğine dikkat çeken Birlik olarak Malatya’da 20’nin üzerinde proje sunduklarını söyledi.

Kurtoğlu,

“Fırat Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla 2014 yılında Şahnahan’da soğuk zincir kurduk. Depremde Malatya’nın tüm yükünü orası çekti. Çok ciddi iş gördü, elinde sütü olan üreticiyi mağdur etmedi. Depremde günlük 30 tona ulaştık. Şu anda 8 ton süt topluyoruz. Battalgazi ve Yeşilyurt şu an süt toplamanın yüksek olduğu yerler. Malatya’da üretilen sütün sadece yüzde 3’ü kayıt altına alınıyor. Geriye kalan yüzde 97’si ise kayıt dışı olarak sokak sütçüleri tarafından toplanıyor.”

Malatya’da kayısıya alternatif olarak süt üretiminin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Kurtoğlu,

“Kayısının alternatifi süt inekçiliğidir. Süt olursa besimiz de olur. Süt demek inek ve dana demektir. Süt hem besilerin ihtiyacı olan dana için hem de kaysı için tamamlayıcı bir unsurdur."

Diye konuştu.

Vatandaşın sağlıklı süte erişimi için soğuk zincirin elzem olduğunu vurgulayan Kurtoğlu, sokak sütçülüğünün yaygın olduğunu belirtti.