Kara, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Malatya’da öğretmenlerin barınma sorunlarının devam ettiğini belirtti.
Malatya’da depremlerin devam ettiğine dikkat çeken Kara,
“Yaşanan son depremlerden sonra herkes sokağa çıktı ve evine giremedi. Doğal olarak öğretmenlerde evlerine giremedi. Depremler devam ediyor. Uzmanlar birkaç yıl daha bu depremlerin süreceğini kaydediyor. Peki, bu durumda öğretmenlerimiz ne yapacak? Hala konteyner bekleyen öğretmenlerimiz var. Her ne kadar ev hafif hasarlı olsa da korku anında güvenebilecekleri mekanlarda kalmak istiyorlar. Konteyner bekleyen öğretmenlerimiz var. Bu noktada da talepler var ama hala bu sorun çözülemedi”
dedi.
“Okulun sağında, solunda, arkasında, önündeki bina yıkılırken eğitim-öğretim yapmaya mecbur bırakılan öğretmenlerimizde ister istemez psikolojik anlamda zor durumdalar” diyen Kara, şunları söyledi:
“Hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz bu anlamda zorluk yaşıyorlar. Bostanbaşı’nda okullar yıkılıyor ama okullarda eğitim devam ediyor. Dinamitle patlatılan binalar var, siz okulda çocuklara eğitim vermeye çalışıyorsunuz. Bu psikolojiyle öğretmenin ders anlatması, öğrencinin de öğretmenin anladığı dersi dinlemesi çok zor. Toz, duman ve asbestten dolayı oluşacak rahatsızlıkları biliyoruz. Böyle bir ortanda bir öğretmenler gününü daha kutluyoruz. Öğretmenlerimiz bulundukları bölgelerde ellerinden geldiğince eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmeye çalışıyorlar. Zor koşullarda da olsa öğretmenlerin gününü kutluyor, daha güzel bir ortamda eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmelerini diliyoruz.”
Kara, Malatya’dan deprem nedeniyle 3 bin öğretmenin gittiğini ve öğretmen açığının olduğunu ifade ederek,
“20 binin üzerinde öğrencinin Malatya’ya dönmediğini, kentten ise 3 binin üzerinde öğretmenin il dışına çıktığını biliyoruz. İlk atama 600 birde nakille 650 öğretmen geldi. Yani 3 bin öğretmen gitti, yerine bin 200 öğretmen geldi. Malatya merkezde bile ücretli öğretmenlerin okullarda bazı derslere girdiğini biliyoruz. Bu arada öğretmen ihtiyacı da oluştu. Giden öğretmenlerin yeri dolmadı. Konteynerde kalan öğrencilerin sıkıntıları var. Konteynerde ders çalışma ortamı yok. Çocuk nasıl başarılı olacak? Öğrenci için dezavantaj oluşturacak. Öğretmenler ve öğrenciler için zor bir eğitim-öğretim yılı oluyor. Eğitim-öğretimin bu şartlarda sağlıklı yürümesi oldukça zor. Öğretmenlerimiz ellerinden geleni yapıyorlar ancak durum ortada”
diye konuştu.