Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde büyük yıkım yaşayan Malatya’da yerinde dönüşüm için başvurular 30 Haziran’da sonra erecek. Sürenin uzatılmasına yönelik herhangi bir çalışma olmadığı bildirilirken, şu ana kadar 5 bin 780 bağımsız bölüm için ruhsat verildiği kaydedildi.

“Malatya’yı Malatyalılarla birlikte yöneteceğiz” diyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er,

“STK, mimarlar, inşaat mühendisleri odaları, üniversiteler, Kent Konseyi ile birlikte çalışıyoruz. O nedenle rezerv alanlara yöneldik. Malatya’nın her yeri şantiye ve 977 lokasyonda inşaatımız var. Türkiye’nin en büyük şantiyesi İkizce’de. En büyük rezerv alanı da Malatya’da”

ifadelerini kullandı.

Er, yerinde dönüşüm ile ilgili çalışmaların göreve geldikten sonra hızlandığını kaydederek, şunları söyledi:

“Yerinde dönüşüm konusunda bizden önce büyükşehir, Yeşilyurt ve Battalgazi belediyeleri arasındaki koordinasyonsuzluk, lüzumsuz kopukluklardan dolayı yerinde dönüşüme bir türlü başlanamamıştı. 1,5 yıl geçmiş ama daha bir tane bile yoktu. Yeşilyurt’un gönderdiğini büyükşehir, Battalgazi’nin gönderdiğini tasdik etmemiş, büyükşehrin gönderdiğini onlar yapmamış, sonuçta bir iletişim kopukluğu olmuş. Biz her iki belediye başkanımızla bir araya geldik çünkü kaybeden Malatya’ydı. Biz, kişisel hırslarımızı, egolarımıza kentin geleceğini feda edemeyiz. Göreve gelir gelmez yerinde dönüşümün önünü açtık.”

Göreve gelir gelmez mecliste 5 tane imar düzenlemesi yaptıklarına dikkati çeken Er,

“Bu imar düzenlemeleriyle yerinde dönüşümün önünü açtık. 1,5 sene zarfında yerinde dönüşümle 10 binlerce konutun yükselmesi lazımdı ama bu çekişmeden dolayı olmamış. Biz gelir gelmez gerekli düzenlemeyi yaptık ve şu anda 5 bin 780 bağımsız bölümün ruhsatı verildi. İşler biraz yavaş gitti ama ilçe belediyelerimizle görüşüyoruz. Bizde beklemenin nedeni genelde eleman eksikliği de olabilir ama onun dışında ilçe belediyesindeki arkadaşlardan hızlanmalarını istedik. Her hafta imar dairelerimiz haftada bir kez görüşüyorlar. İşler hızlandı. 5 bin 780 bağımsız bölümün ruhsatı verildi”

dedi.

Er, başvuruların 30 Haziran’da sona ereceğini anımsatarak,

“30 Haziran başvuru için son tarih. Belediyeler yetiştireceklerini söylüyorlar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzatılmayacağını söylüyorlar ama yetiştiremeyenlere de kolaylık sağlayacak bir sistem geliştiririz. 30 Haziran gelsin bir dokunuş yaparız ama vatandaşlarımız bu tarih sonmuş gibi hareket etsinler”

ifadelerine yer verdi.

İzzetiye Mahallesi’nde 564 konut, 302 dükkân yapılıyor
İzzetiye Mahallesi’nde 564 konut, 302 dükkân yapılıyor
İçeriği Görüntüle

Editör: Ferdi Durdu