Uzman eczacı Tahir Özelçi, yıllardır kronikleşmiş ve çözülmesini bekledikleri bir İlaç Fiyat Kararnamesi sorunlarının olduğuna dikkat çekti.

“ TÜRK MİLLETİ AVRUPA VE AMERİKA’DAKİ İNSANLARIN ULAŞTIĞI İLACA ULAŞAMIYOR”

“Biz eczacılar olarak ilacın hastaya ulaştırdığı noktada bunun zorluğunu hastayla yüz yüze kalarak yaşıyoruz” diyen Özelçi,

“Hastanın ateşli çocuğuna ilaç verememesinin, kanserli hastasına ilaç götürememesinin sıkıntısını birebir eczaneler yaşıyor. Hastanın gözlerinin içine bakıp, “Bu ilacı bulamadık” diye üzülen eczacılar. Dolayısıyla eczacılarında ekonomik olarak rahatlayacağı ve hastaya da ilacın ulaşımının önünde engel olunmayacak bir İlaç Fiyat Kararnamesi acilen yenilenmelidir. 85 milyon Türk milleti Avrupa ve Amerika’daki bütün insanların, hastaların ulaştığı ilaçlara artık ulaşamamaktadır. Baktığınız zaman 250’nin üzerinde dünyada kullanılan yeni molekül sırf İlaç Fiyat Kararnamesinde avronun sabitlenmesinden ötürü ilaç firma sahipleriyle ilaç firma sanayinin bu ilaçları Türkiye’ye ucuza getirmek istememelerinden dolayı ülkeye girmemektedir. Yani halkımızın sağlığına sunulamamaktadır, bu çok garip bir durumdur”

dedi.

“İLAÇ UCUZ VE ULAŞILABİLİR OLMALIDIR”

İlacın ucuz ve ulaşılabilir olması gerektiğini dile getiren Özelçi, şunları kaydetti:

“Şimdi ilaç ucuz ama ulaşılabilir değil. En pahalı ilaç, bulunamayan ilaçtır. En pahalı ilaç, çocuğuna götürülemeyen ilaçtır. En pahalı ilaç eşine, babasına ve yakınına götürülemeyen ilaçtır. Yetkililerden beklentimiz; bir an önce Türk toplumunun sağlık ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için İlaç Fiyat Kararnamesi Türk Eczacıları Birliği, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun olduğu bir toplantıda ele alınmalı ve insanlara ilacın rahatlıkla temin edilebileceği, ilaç yokluklarının konuşulmadığı bir kararname hazırlanıp, hizmete sunulmalıdır.”

“AVRUPA’DA TEDAVİYE SUNULAN İLAÇLAR YENİ ÜLKEMİZDE YOK”

Antibiyotik, kronik hastalık, şeker ve tansiyon ilaçlarına ulaşılamadığına dikkat çeken Özelçi,

"Avrupa’da yeni tedaviye sunulan yeni molekül ilaçlar maalesef ülkemizde insanımızın tedavisine sunulamamaktadır. Bir taraftan ilaç sanayisi ekonomik sebepleri gerekçe göstererek ilacı üretmeyecek, diğer taraftan dağıtım kanalları elindeki stoku koruyabilmek ve finansman gelirlerini karşılamak adına eczanelere vermeyecek hastayla yüz yüze kalan eczacı bunun üzüntüsü ve derdini yaşayacak. İlaç Fiyat Kararnamesinde de tehditkâr bir şekilde ilacı üretmeyen ve ilacı dağıtmayan dağıtım kanallarına iyileştirmeler yapılacak ama sahada bu işin yükünü taşıyan, bu işin emeğini veren eczacılar yok sayılacak. Böyle bir dünya yok”

ifadelerine yer verdi.

 

Muhabir: Yusuf Durdu