Malatya’nın uzun yıllar lokomotif sektörlerinden biri olan tekstil, son dönemde ciddi bir dönüşüm sürecinin içine girdi.

15 Bin Öğretmen Alımında Kritik Gün: Tercihler Bugün 16.00’da Kapanıyor
15 Bin Öğretmen Alımında Kritik Gün: Tercihler Bugün 16.00’da Kapanıyor
İçeriği Görüntüle

Kentte çok sayıda fabrikanın faaliyet göstermesine rağmen, artan iş gücü maliyetleri birçok işletmeyi zorlamaya başladı. Bu ekonomik baskı, bazı firmaların üretim hatlarını daha düşük maliyetli iş gücü sunan ülkelere kaydırmasına yol açıyor.

Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre, Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir tekstil işçisinin işletmeye toplam maliyeti yaklaşık 1.000 dolar seviyesine ulaşıyor. Buna karşılık, Mısır’da aynı pozisyonda çalışan bir işçinin maliyeti 200 dolar civarında. Aradaki bu ciddi fark, firmaların rekabet gücünü koruyabilmek adına üretimi Mısır’a taşımasını hızlandırıyor.

Bu kapsamda kentte bulunan birçok firma buradaki üretimi durdurma kararı aldı. Üretim atölyelerini Mısır’a taşıyan firmalar artık üretimi burada gerçekleştirecek.

Uzmanlar, tekstil sektörünün düşük maliyetli ülkelere yönelmesinin sadece ekonomik bir zorunluluk olmadığını, aynı zamanda Türkiye gibi gelişme yolunda ilerleyen ülkelerde sanayinin doğal bir evriminden kaynaklandığını belirtiyor. Tekstil gibi emek yoğun sektörlerin dışarıya kayması, çoğu zaman ülkelerin daha katma değerli alanlara yöneldiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Malatya’da yaşanan bu dönüşümün kısa vadede bazı zorluklar yaratması beklenirken, uzun vadede kentin daha teknolojik, inovatif ve yüksek katma değerli yatırımlara kapı aralaması umut ediliyor.

Muhabir: Barış Türel