Ekonomi

Malatyalı patron isyan etti

Yüksek maliyetler, baskılanan kur ve enflasyon sarmalı Türkiye'nin gözde sektörü hazır giyimi zorluyor. LC Waikiki Başkanı Malatyalı Vahap Küçük ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe, sektörün kan kaybettiğini ve Türkiye'nin rekabet gücünü yitirdiğini vurguladı.

Yüksek maliyetler, baskılanan döviz kuru ve derinleşen enflasyon hazır giyim sektörünü zorluyor. Türkiye’nin önde gelen hazır giyim markalarından LC Waikiki'nin Yönetim Kurulu Başkanı Malatyalı Vahap Küçük ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, sektörün mevcut durumunu gözler önüne serdi.

"Kâr Değil, Zararın Azı İçin Uğraşıyoruz"

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ile Fast Company'nin düzenlediği “Perakende 2025 – Ne Oldu Ne Olacak?” zirvesinde konuşan Vahap Küçük, hazır giyim ve tekstil sektörünün son iki yılda ciddi kan kaybettiğini belirtti. Çin’in bile artık pahalı kaldığını ve yatırımların Vietnam, Bangladeş gibi ülkelere kaydığını ifade eden Küçük, Türkiye'nin bu anlamda rekabet gücünü kaybettiğini söyledi.

“Türkiye’ye gelmezler. Türkiye pahalı. Türkiye'de tekstil ve hazır giyime yatırım yapmak, üretim yapmak bu ortamda çok zor. Artık kâr değil, nasıl daha az zarar ederiz diye düşünüyoruz” diyen Küçük, iç piyasada ise tüketicinin önceliğinin turizm değil, temel ihtiyaçlar olduğunu vurguladı.

Gültepe: Türkiye, Rakiplerinden Yüzde 25 Daha Pahalı

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de sektörün maliyet sorununa dikkat çekerek, ABD’nin yeni açıkladığı yüksek gümrük vergileriyle bile Türkiye’nin hâlâ pahalı kaldığını söyledi.

“ABD'nin yüzde 50 vergi uygulayacağı ülkelerden bile yüzde 25 daha pahalıyız”

diyen Gültepe, Türkiye'nin ihracatta ilk 10 ülke arasında yer alabilmesi için yıllık yüzde 10 büyüme kaydetmesi gerektiğini ancak mevcut büyüme hızının bu hedefin oldukça gerisinde olduğunu ifade etti.

Geleneksel Sektörler Alarm Veriyor

Son bir yılda geleneksel sektörlerde düşüş yaşandığını belirten Gültepe,

“Hazır giyim gibi geleneksel sektörlerimiz eksi veriyor. Şimdi olmasa bile çok yakın zamanda bu ciddi bir sorun haline gelecek. Üretim gücümüz zayıflıyor”

sözleriyle durumu özetledi.

Sektör temsilcilerinin değerlendirmeleri, Türkiye'nin üretim ve ihracat gücünü koruyabilmesi için acil yapısal önlemlerin gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi.