Kültür & Sanat

Malatya’nın ortasında ilk devlet, ilk laik sistem

İlk devlet şeklinin ortaya çıktığı ve yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip Arslantepe Höyüğü, Anadolu’da ilk kent devletinin kurulmasına sahne oldu. 5 bin 500 yıllık tapınağı, milattan önce 3 bin 300 yılında yapılan sarayı, mühürleri, kılıçları, mızrakları ve çanaklarıyla sadece Malatya ve Türkiye değil dünyada içinde önemli bir konumda olan höyük, Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel süreç ile Hitit, Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyetin izlerini de bünyesinde barındırıyor.

Malatya‘ya 7 kilometre mesafedeki Arslantepe, yüksek tarım potansiyeli, sulak alanları ve nehrin taşkınlarından korunan yapısı sayesinde binlerce yıl insanoğluna kucak açan Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasının ardından bütün dikkatleri üzerine çekti.

Anadolu’da ilk kent devletinin kurulmasına sahne olan Arslantepe, 5 bin 500 yıllık tapınağı, milattan önce 3 bin 300 yılında yapılan sarayı, mühürleri, kılıçları, mızrakları ve çanaklarıyla tarihte önemli bir yere sahip.

İLK DEVLET ŞEKLİ ARSLANTEPE’DE ORTAYA ÇIKTI

Milattan önce 5 binli yıllara dayanan Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyetin izlerini taşıyor.

Höyükte yapılan kazılar sonucunda milattan önce 3 bin 300-3 bin yıllarına ait bir kerpiç saray, milattan önce 3 bin 600-3 bin 500 yıllarına ait bir tapınak, binlerce güzel mühür baskısı, kaliteli metal eserler bulundu. Elde edilen veriler, o dönemde Arslantepe’nin aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkez olduğunu ortaya koyuyor.

İLK LAİK SİSTEM ARSLANTEPE’DE BAŞLADI

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Malatya’daki Arslantepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarında laik sistemin ilk defa Anadolu’da başladığı ortaya çıkmıştı.

Anadolu topraklarının zengin tarihi kültürünü yansıtan, ilk şehir devletinin kurulmasına sahne olan Malatya’daki Arslantepe Höyüğü’nde dünyanın bilinen en eski kerpiç sarayındaki kazılarda çıkartılarak Malatya Müzesi’nde sergilenen kılıç, dünyanın bilinen en eski kılıcı özelliğini taşıyor. 5 bin yıl öncesine ait kılıcın yapımında kullanılan teknoloji ve üzerindeki gümüş dekorasyon farklı bir özelliği yansıtıyor.