Anayasa Mahkemesi'nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili iptal kararının ardından hazırlanan ve kamu personel sisteminden yargı yapısına, acil çağrı sisteminden üst kurul üyelik kriterlerine kadar birçok başlıkta değişiklik getiren torba yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme, memurları ve kamu personel sistemini doğrudan ilgilendiren birçok yenilik içeriyor.
MEMUR ALIMINDA YAŞ SINIRI GENİŞLETİLDİ
Yeni yasayla birlikte kamuya personel alımında uygulanan 35 yaş sınırı daha kapsamlı hale getirildi. Artık sadece KPSS yoluyla yapılan alımlarda değil, özel yarışma sınavı ile personel alan tüm kurumlarda da bu yaş sınırı esas alınacak. Bu uygulama, kanunla ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletildi.
UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ BAŞKANI ARTIK AYM’DEN SEÇİLECEK
Yargı alanında da dikkat çeken bir değişiklik yapıldı. Yeni yasa ile birlikte, Uyuşmazlık Mahkemesi’nin başkanı artık Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri arasından seçilecek. Bu değişiklikle, yargı kurumları arasındaki kurumsal işleyişin şeffaflaşması ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Uyuşmazlık Mahkemesi, idari ve adli yargı mercileri arasında çıkabilecek görev çatışmalarını çözmekle yetkili anayasal bir organ olarak kritik rol oynuyor.
BAKANLARA MÜŞAVİR ATAMA YETKİSİ GELDİ
Yasada yer alan bir diğer önemli düzenleme ise bakan müşavirliği uygulaması oldu. Buna göre, bakanlar özel konularda danışmanlık yapmaları amacıyla bakan müşaviri atayabilecek. Müşavirler sadece bakanın görev süresi boyunca görev yapacak ve gerektiğinde süre dolmadan da görevden alınabilecek.
UZMAN ATAMALARINDA YENİ KURUMLAR KAPSAMA ALINDI
Torba yasa kapsamında Cumhurbaşkanlığı kararnameleri uyarınca bazı kurumların merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamı yapılabilmesinin önü açıldı. Bu kapsamda;
Yükseköğretim Kurulu (YÖK)
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK)
Genelkurmay Başkanlığı
Kuvvet Komutanlıkları
da uzman istihdamı yapılabilecek kurumlar arasına alındı.
ÜST KURULLARDA SİYASİ BAĞLANTI KRİTERİ
Yeni düzenleme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi kritik üst kurullarda görev alacak isimler için siyasi tarafsızlık ilkesini de güvence altına aldı. Buna göre, bu görevlere atanacak kişilerin:
Siyasi partilerin yönetim veya denetim organlarında görev yapmamış olması,
Ya da bu görevlerinden ayrılmış olması şartı aranacak.