2023 Nobel Tıp Ödülü sahiplerine ulaştı. Kovid- 19 döneminde büyük katkılar sağlayan, mRNA teknolojisini geliştiren Macar asıllı Katalin Kariko ve Drew Weissman bu seneki Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan isimler oldu.
Karolinska Enstitüsü’nde düzenlenen basın toplantısıyla 2023 Nobel Tıp Ödülü’nü alan isimler duyuruldu. ‘ Kovid-19’a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleozit baz modifikasyonlarına ilişkin keşifleri’ nedeniyle biyokimyager Katalin Kariko ve immünolog Drew Weissman’ın Nobel Tıp Ödülü’nü kazandıkları açıklandı.
Pandemi öcesi deneysel aşamada olan mRNA teknolojisi, pandemi döneminde Covid aşısı olarak milyonlarca insana uygulanarak hayat kurtardı.
2023 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan Kariko ve Weissman 11 milyon İsveç kronu yani yaklaşık 1 milyon dolar para ödülünü aralarında paylaşacak.
mRNA TEKNOLOJİSİ NEDİR?
2023 Nobel Tıp Ödülü’nü Karinko ve Weissman’a kazandıran mRNA teknolojisi, hücrelere protein üretmesi için talimat veren mesajcı RNA (mRNA) moleküllerini kullanan bir teknolojidir. mRNA teknolojisi, aşılar, ilaçlar ve genetiği değiştirilmiş ürünler geliştirmek için kullanılıyor.
KOVİD-19 PANDEMİSİNDE mRNA
mRNA aşıları, özellikle Kovid-19 pandemisi sırasında yaygın olarak kullanıldı. Bu aşılar, SARS-CoV-2 virüsü tarafından üretilen spike proteinini kodlayan mRNA içerir. Vücuda verildiğinde, mRNA hücrelere girer ve spike proteinini üretir. Bu proteinler bağışıklık sisteminin tepkisini tetikler ve virüse karşı antikor üretimini teşvik eder.
KANSER AŞISI OLARAK mRNA
mRNA teknolojisi, başka birçok hastalık için de aşı geliştirmek için araştırılıyor. Örneğin, mRNA aşıları, grip, HIV, kanser ve bağışıklıkla ilgili hastalıklar için geliştirilmeye devam ediyor.
İLAÇ OLARAK mRNA
mRNA teknolojisi, ilaçlar geliştirmek için de kullanılıyor. Örneğin, mRNA bazlı ilaçlar, kanser hücrelerini öldürmek veya bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır.
DOĞA VE HAYVAN İÇİN mRNA
mRNA teknolojisi, genetiği değiştirilmiş ürünler geliştirmek için de kullanılmaktadır. Örneğin, mRNA bazlı ürünler, bitkilerin verimliliğini artırmak veya hayvanları hastalıklara karşı dayanıklı hale getirmek için kullanılmaktadır.
KATALİN KARİKO KİMDİR?
2023 Nobel Tıp Ödülü’nü almaya hak kazanan Katalin Kariko, Macar biyokimyager ve bilim insanıdır. Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi olan BioNTech'te kıdemli başkan yardımcısı olan Kariko, Pfizer-BioNTech'in ortaklaşa geliştirdikleri Kovid-19 aşısının temel aldığı mRNA teknolojisini geliştirmesi ile tanınmıştır.
Katalin Kariko, 17 Ocak 1955'te Macaristan'ın Szolnok kentinde doğdu. 1978'de Szeged Üniversitesi'nden biyoloji ve kimya alanında lisans derecesi aldı. 1982'de aynı üniversiteden biyokimyager olarak mezun oldu.
Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmaya başlayan Kariko, doktora sonrası araştırması sırasında mRNA'nın hücrelere nasıl girip protein üretimini nasıl tetiklediği üzerine çalışmalar yaptı.
Kariko'nun çalışmaları, mRNA aşılarının geliştirilmesinde kullanıldı ve Kovid-19 pandemisi sırasında, Pfizer-BioNTech ve Moderna tarafından geliştirilen mRNA aşıları, dünya çapında milyonlarca insana uygulandı. Bu aşılar, Kovid-19'un önlenmesinde ve tedavisinde çok büyük etki yarattı.
Kariko'nun çalışmaları, mRNA teknolojisinin sağlık alanında devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu ispatladı. Bu teknoloji, kanser, HIV ve otoimmün hastalıklar gibi diğer birçok hastalık için aşı ve ilaç geliştirmek için kullanılmaya devam ediyor.
KATALİN KARİKO’NUN ALDIĞI ÖDÜLLER
Kariko, çalışmalarıyla birçok ödül aldı. 2020'de, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü mRNA teknolojisinin geliştirilmesindeki katkılarından dolayı Drew Weissman ile birlikte kazandı. Ayrıca, Lasker-DeBakey Klinik Tıp Araştırmaları Ödülü, Breakthrough Yaşam Bilimleri Ödülü ve Kanada Gairdner Uluslararası Ödülü gibi birçok başka ödül kazandı.
Drew Weissman, Amerikalı immünolog ve bilim insanıdır. Weissman, mRNA alanındaki çalışmaları ile BioNTech/Pfizer'in ortaklaşa ürettikleri mRNA aşıları'nın geliştirilmesine yardımcı oldu. Ayrıca Pennsylvania Üniversitesi Parelman Tıp Fakültesinde profesör olarak hala ders vermektedir.
DREW WEİSSMAN KİMDİR?
2023 Nobel Tıp Ödülü’nü almaya hak kazanan Drew Weissman, 7 Eylül 1959'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts Eyaleti'nin Lexington şehrinde doğdu. 1981 yılında Brandeis Üniversitesi'nin biyokimya ve enzimoloji alanlarından lisans derecesi ile mezun oldu ve aynı zamanda okurken Gerald Fasman'ın laboratuvarında çalıştı.
1984 yılında Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne giren Weissman, burada immünoloji alanında doktora yaptı. 1990 yılında Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne doktora sonrası araştırmacı olarak katıldı.
WEİSSMAN’IN mRNA ÇALIŞMALARI
Drew Weissman, mRNA alanındaki çalışmalarına 1990'ların başında başladı. mRNA, hücrelere protein üretmeleri için talimat veren mesajcı RNA molekülleridir. Weissman, mRNA'nın bağışıklık sistemini uyarmak için kullanılabileceği fikrini ortaya attı. Bu fikri gerçekleştirmek için, mRNA'nın hücreler tarafından parçalanmasını önlemek için bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem, mRNA teknolojisinin geliştirilmesinde önemli bir dönüm noktası oldu ve Weissman'ın çalışmaları, mRNA aşılarının geliştirilmesinde kullanıldı.
Kovid-19 pandemisi sırasında, Pfizer-BioNTech ve Moderna tarafından geliştirilen mRNA aşıları, dünya çapında milyonlarca insana uygulandı ve bu aşılar, Kovid-19'un önlenmesinde ve tedavisinde etkili olarak birçok insanın hayatını kurtardı.
Weissman'ın çalışmaları, mRNA teknolojisinin sağlık alanında devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu gösterdi ve bu teknoloji, kanser, HIV ve bağışıklık hastalıkları gibi diğer birçok hastalık için aşı ve ilaç geliştirmede kullanılıyor.
DREW WEİSSMAN’IN ALDIĞI ÖDÜLLER
Weissman, çalışmalarıyla birçok ödül aldı. 2020'de, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü mRNA teknolojisinin geliştirilmesindeki katkılarından dolayı Katalin Karikó ile birlikte kazandı. Ayrıca, Lasker-DeBakey Klinik Tıp Araştırmaları Ödülü, Breakthrough Yaşam Bilimleri Ödülü ve Kanada Gairdner Uluslararası Ödülü gibi birçok başka ödül kazandı.