Maden Tetkik ve Arama Müdürlüğü, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerine dair gözlem ve değerlendirme raporunu açıkladı. Raporda, 7,8 büyüklüğündeki Maraş depremlerinde 400 kilometrelik yüzey kırığının oluştuğuna yer verildi.
MTA’nın’ Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu’ yayınlandı. Söz konusu raporda Pazarcık (Kahramanmaraş) depremi sırasında meydana gelen can kaybı ve yapısal hasarın en önemli jeolojik nedenleri üzerinde dikkat çeken bilgilere yer verildi.
Deprem sırasında meydana gelen can kaybı ve yapısal hasarın en önemli jeolojik nedenleri, depremin büyüklüğü, süresi, odak derinliği, deprem dalgalarının yönelim etkisi, zemine bağlı sıvılaşma, yanal yayılma ve zemin büyütmesi etkileri ile fay üzerine yapılaşma olarak sıralandı.
“BETON KALİTESİ, KOROZYON, BİNA YAŞI, YAPILARDAKİ İZİNSİZ TADİLAT”
Bu jeolojik nedenlerin yanı sıra inşaat uygulamalarındaki eksiklikler ve/veya yetersizlikler, beton kalitesi, korozyon, bina yaşı, yapılardaki izinsiz tadilat gibi nedenler hasarı artıran etmenler olarak değerlendirildi.
MALATYA’NIN YÜZDE 50’SİNDEN FAZLASI HASARLI
Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu’na göre; depremlerden etkilenen 11 ilde toplam 5 milyon 649 bin 317 konut bulunduğu, bu konutların 1 milyon 929 bin 313 adedinin hasar aldı. Depremde en fazla hasar alan illerden Adıyaman’da bulunan konutların yüzde 68,1’inde, Kahramanmaraş’ta yüzde 57,8’sinde, Malatya’da yüzde 55,6’sında, Hatay’da ise yüzde 50,8’inde hasar tespit edildi. Raporda, AFAD tarafından 23 Mart’ta yapılan açıklamaya göre 50 bin 96 kişi depremler nedeniyle hayatını kaybettiğine ve 107 bin 204 kişinin ise yaralandığına yer verildi.
MUHABİR YUSUF DURDU