Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) bünyesinde, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda kurulan Bilim İletişimi Ofisi (BİO), bilimsel bilgiyi toplumla buluşturmayı amaçlayan ilk etkinliğini 27 Haziran Cuma günü gerçekleştirdi. BİO çatısı altında yürütülen “Bilim Kafe” adlı etkinlik serisinin ilk programı olan “Günlük Yaşamsal Faaliyetler ve Stres” başlıklı söyleşide, MTÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cihat Uçar, stresin fizyolojik etkilerini anlaşılır bir dille aktardı. Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinliğe MTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, MTÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Zayman, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Hasan Batar ile Malatya’dan çeşitli kesimlerinden katılımcılar iştirak etti.

MTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, açılışta yaptığı konuşmada YÖK’ün tüm üniversitelerde Bilim İletişimi Ofisi kurulması yönündeki tavsiyesine vurgu yaparak Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak bu çağrıya hızlıca cevap verdiklerini belirtti. “Bu ofis, akademik bilgiyi halkın anlayabileceği dile çevirerek, bilimsel verinin toplumsal faydaya dönüşmesini sağlayacak. Topluma katkı üniversitemizin temel işlevlerinden biridir ve BİO bu katkının kurumsal temsili olacaktır.” dedi.

Bilim Kafe’nin ilk konuşmacısı olan Doç. Dr. Cihat Uçar, stresin fizyolojik boyutlarını günlük yaşantıyla ilişkilendirerek anlattı. Uykusuzluk, ekran maruziyeti, geç saatlerde yemek yeme gibi alışkanlıkların stres mekanizmaları üzerindeki etkilerini bilimsel verilerle açıklayan Uçar, “Akademik yayınlarımızı toplumun anlayabileceği bir dille paylaşmak bizim sorumluluğumuz. Bu toplantılarla bilimin toplumla bağ kurmasını sağlayacağız,” şeklinde konuştu.

Tunceli Ovacık’ta Mescit Krizi: Değerlerimize Saldırmayın
Tunceli Ovacık’ta Mescit Krizi: Değerlerimize Saldırmayın
İçeriği Görüntüle

Kurulan Bilim İletişimi Ofisi, sadece bilimsel içerikleri sadeleştirmekle kalmayacak; aynı zamanda Malatya özelinde tarım, sağlık, teknoloji, sanat ve sosyal bilimler gibi çeşitli alanlarda kamuya açık etkinlikler düzenleyecek. Prof. Dr. İlhan Erdem’in aktardığına göre, özellikle Malatya için kritik önemde olan kayısı ve tarım araştırmalarının da bu ofis aracılığıyla halka aktarılması planlanıyor. Tazelenme Üniversitesi gibi sosyal projelerle birlikte, konteyner kentlerde sürdürülen sanatsal etkinliklerin koordinasyonu da bu çatı altında değerlendirilecek.

“Bilim herkes içindir!” anlayışıyla kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi, bilimsel bilginin sadece kampüs sınırlarında kalmayıp toplumun her kesimine ulaşmasını sağlayacak yeni bir köprü kurmayı hedeflemektedir.

Kaynak: Haber Merkezi