Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen yerlerden biri olan Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Polat Mahallesi’nde bulunan bin 250 evden birçoğu ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. “Fay hattı” olduğu gerekçesiyle yetkililerin şu anki yerleşim yerine yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta bulunan bir alana kurmak istedikleri yeni yerleşim yeri olan Keşan bölgesine Polat Mahallesi sakinlerinin büyük çoğunluğu karşı çıkıyor.
“BİZ BURADAN GİTMEK İSTEMİYORUZ”
Mahalle sakinlerinden Süleyman Korkmaz, “Polat, Mersin ile birlikte belediye olmuş kasaba. Buranın 700 yıllık geçmişi var. 500 ev yıkıldıysa 400’ü 200-250 yıllık olduğu için yıkıldı. Bu evler eski oldukları için yıkıldı deprem yıkmadı. “Fay hattı” diyorlar. Biz buradan gitmek istemiyoruz. Burası ata ve dedelerimizin vatanı. Fay hattı yok, biz buradan çıkmak istemiyoruz. Eğer “Gideceksiniz” derlerse hiçbir şey yapmasınlar, biz kendimiz yaparız çadırda otururuz” dedi.
“HAYVANCILIK BİTERSE HEPİMİZ BİTERİZ”
Yerinde dönüşüm istediklerini ifade eden Talat Özcan ise “Burada yapılacak bir yanlış var; biz hayvancılıkla geçiniyoruz. Hayvancılık biterse hepimiz biteriz. Bir yetkili gelip bize açıklama yapmadı. Hayvanlarımız dağda, ekinlerimiz yazıda, bir yerimiz yoktur. Yetkili birisi bize bir açıklama yapsın ki ona göre başımızın çaresine bakalım. Burada hayat durmuş durumda, biz burada geçinemezsek yeni yapacakları yerde nasıl geçiniriz? Tüm malvarlığımız burada. Biz orada ne yaparız? Biz yerimizden çıkmak istemiyoruz. Gelip çıkartacaklarsa çıkarsınlar, biz kendi yerimizi istiyoruz” diye konuştu.
“HİÇBİR YETKİLİ YOK, ORTADA KALDIK”
Mahallelinin yerlerini terk etmek istemediklerini dile getiren Taner Altıparmak, şunları söyledi:
“Depremin üzerinden 6 ay geçti, bizim ne halde olduğumuzu çevrenize baktığınızda görürsünüz. Enkaz yerle bir oldu, herhangi bir faaliyet yok. Bu topraklarda atalarımız, dedelerimiz 500 yıl yaşamış. Atalarımız burayı terk etmemiş biz niye terk edelim? Burası bir cennet, suyumuz var. Bizi buradan alıp tepenin arkasına götürecekler. Bizim arazimiz burada; tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Biz buradan gitti ki biteriz. Bizim geleceğimizde belirsiz, kimse gelip ne olacağını söylemediler. Hiçbir yetkili de yok, ortada kaldık.”
“KÖYÜN KADERİYLE OYNUYORLAR”
Polat’ta bin 230 haneden bininin yıkıldığını ifade eden Aykut Eğilmez, “Yıkımdan ziyade bizim asıl sorunumuz köyümüzün taşınmak istendiği nokta. Taşınmak istendiğimiz yer; arazilerimize ve hayvanlarımızı otlattığımız meralara 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Biz buradan gitmek istemiyoruz. Burada kalan evler hizmet alamayacak. Buranın 700 yıllık bir geçmişi var, vatanımız. Biz taşınmak, gitmek istemiyoruz. Yetkililerden tek istediğimiz budur. Eğer buraya ev yapmak istemiyorlarsa, yapmasınlar buradaki millet bir türlü buraya kendi evini yapar. Biz köy olarak yeni yerleşim yerine karşı çıkıyoruz. Buraya herhangi bir yetkilide gelmedi. Taşınacaksa hangi sebepten? Fay hattı mı, zemin sıvılaşması mı var? Burada keyfi bir taşıma var. 11 ilde deprem oldu, yüzlerce köy yıkıldı ama hiçbir köy 6-7 kilometre uzağa taşınmamıştır. Bir köyün kaderiyle nu kadar oynanmaz” diye konuştu.
“JEOLOJİK BİR PROBLEM VAR”
Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, Polat’ın şu anda toplu olarak yapılacak olan rezerv alanının belirlendiğini ifade ederek, “Zemin öncelik fay hattı ile alakası var ama Polat’a başından beri yer aradık. Polat’ın yerinde problem var. Jeolojik bir problem var. Şartları uyanlar varsa imara uyumluysa yerinde dönüşüme de gidilecek ama Polat biraz zorlu geçecek gibi gözüküyor” açıklamasında bulundu.
Muhabir: Seher Akbalık