Özel bir hastanede uzman diyetisyen olarak görev yapan Dilara Yıldız, Akdeniz diyeti, Akdeniz ülkelerinin ortak beslenme özelliklerini yansıttığını ifade etti.
Forma girmek isteyenler için önerilerde bulunan Yıldız; "Beslenmenin sağlık üzerine etkilerini incelediğimizde özellikle besin çeşitliliğinin önemi vurgulanır. Akdeniz diyetinin temel özelliği besin çeşitliliğine sahip ve sürdürülebilir olmasıdır. Sürdürülebilir diyetler 4 temel unsuru bulundurmaktadır. Bunlar: Beslenme, sağlık ve yaşam tarzı, Biyoçeşitlilik ve çevre, Ekonomi, Toplum ve kültür olarak sıralanabilir. Akdeniz diyeti, Akdeniz ülkelerinin ortak beslenme özelliklerini yansıtır. Yüksek miktarda zeytin yağı, zeytin, meyve ve sebzeler, tahıllar (çoğunlukla tam tahıllı besinler ), baklagiller ve yağlı tohumlar; orta yüksek düzeyde balık, yumurta, kümes hayvanları ve süt ürünleri ile az miktarda kırmızı et ve ürünlerinin tüketimi bu diyetin temel özelliklerindendir. Ayrıca yemeklerle birlikte az miktarda kırmızı şarap tüketimi de Akdeniz diyetinin özelliklerindendir" dedi.
ÖĞÜN ÇİZELGEZİ
Diyete konu öğün çizelgesi hakkında bilgiler Aktaran Yıldız; "Ana öğünler; tahıllar, meyve ve sebzeleri içermelidir. ( gün içerisinde de tüketilebilirler ). Tahıllar grubundan ekmek, makarna, pirinç, kuskus veya diğer tahıllar her öğünde bir veya iki porsiyon tüketilmelidir. Tam tahılların tercih edilmesi daha doğru bir seçimdir. Sebzeler her öğünde 2 veya daha fazla porsiyon şeklinde tüketilmelidir. Günlük gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlayabilmek adına en azından bir porsiyonu çiğ olarak tüketilmelidir. Meyveler her öğünde 1 veya 2 porsiyon olmalıdır. Sebze ve meyvelerin renk ve niteliklerinin çeşitli olması vurgulanmıştır. Sıvı alınması vücuttaki su dengesi için önemlidir. Bu nedenle, mutlaka 1,5-2 L su (8-10 bardak ) tüketilmelidir. Sıvı ihtiyacı yaş, fiziksel aktivite, bireysel farklılıklar ve hava koşullarına göre değişebilir. Şekersiz bitki çayları, çay ve az yağlı az tuzlu et suları ihtiyaçları karşılamaya yardımcı olabilir. Süt ürünleri, orta düzeyde (günde 2 porsiyon ) az yağlı yoğurt, peynir veya diğer fermente süt ürünleri şeklinde tercih edilmelidir. Zeytinyağı Akdeniz diyetinin merkezinde yer alır ve yüksek besin kalitesi ( özellikle ekstra sızma zeytinyağı ) nedeni ile diyet yağının başlıca kaynağıdır. Zeytinyağı hem pişirme hem de soslar için kullanılmalıdır. Baharatlar, bitkiler, sarımsak ve soğan yemeklerde lezzeti arttırmak için amacıyla eklenmeli ve tuzun azaltılması önerilir. Zeytin ve yağlı tohumlar ( fındık, ceviz, badem ) günlük alınması gereken sağlıklı atıştırmalık seçeneği olarak tüketilebilir" ifadelerinde bulundu.
"BİRÇOK HASTALIĞA KARŞI OLUMLU ETKİ GÖSTERİYOR"
Birçok hastalığı önlemede diyetin faydalı olduğunun altını çizen Yıldız; "Günümüze kadar yapılan pek çok çalışmada, Akdeniz diyetinin; şişmanlık, Tip2 diyabet, özellikle kalp damar hastalıkları, Alzheimer ve kanser gibi önemli hastalıklar üzerinde olumlu etkiler gösterdiği saptanmıştır. Akdeniz diyetinin yüksek düzeyde antioksidan bileşenler, doymamış yağ asitleri ve posa içermesinin yanı sıra düşük düzeyde enerji içermesi başta şişmanlığın sebep olduğu bu hastalıklar üzerindeki potansiyel etki mekanizması olduğu saptanmıştır. Aslında biz diyetisyenler daha fazla sebze meyve tüketmek, mutfağımızda zeytinyağını tercih etmek, kırmızı et tüketimini sınırlandırmak, sağlıklı atıştırmalık olarak yağlı tohumları tercih etmek, öğünlerimizde besin çeşitliliğini sağlamak gibi sağlıklı beslenme önerilerinde bir nevi Akdeniz diyeti beslenme modelini tarif etmiş oluyoruz"