Sayın Hocam, ben genel olarak kentimiz genelinin ‘zihniyet’ dünyasının, geriye dönüp baktığımda, devletin bütün yaşamımızın her alanına nüfus etmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu yapı aynı zamanda üniversitelerimiz başta olmak üzere, bütün kurumlarımızı sarmış olduğunu düşünüyorum. Yapılan onca darbeler sonucu, devletin yeniden örgütlenmesini esas alan Anayasalar, nasıl düşüneceğimize son tahlil de, hep karar verici olmuştur. Devletin halkın hizmetkârı olacağına, halkı hep kendisine hizmet eden ve buyruğundan çıkmayan bir varlık olarak görmüş, bu algının oluşmasını da üzerimizden eksik etmemiştir.
21’inci Yüzyıla girerken, bu yapı ülkemizi taşıyamamakta, bu zihniyetin önümüzdeki süreçte değişmesinin zamanı gelmiştir diye düşünüyorum.
Bakalım üniversitelerimiz bu değişimin neresinde yerlerini alacaklardır. Doğrusu merak ediyorum
Sayın hocam, yazımı sonlandırırken merak ettiğim bazı soruların yanıtlarını Üniversitemizden öğrenmek istiyorum.
1- Malatya’mızın; Sosyo-Ekonomik, Sosyo-Kültürel ve Demografik yapısının mahallinde araştırılarak elde edilen bulgular üzerinden, geleceğimizin ‘yol Haritasını’ Üniversitemiz bize çıkaramaz mı? Bu konu da bütün il düzeyinin taranmasına gerek olmadığını, 500 bin nüfusumuzu bağrında barındıran Battalgazi ve Yeşilyurt mahallelerimizde yapılacak saha araştırmaları, bizlere il düzeyi sonucunu verir diye düşünüyorum. İlimiz sınırları içerisinden köyden gelen göçle hemşerilerimiz ve şehrimiz dışından şu veya bu nedenle göçle gelip bize hemşerimiz olanlar da bu bölgede yaşamaktadırlar. Bu konu bugüne kadar ihmal edilen en önemli konularımızdan biri olduğunu düşünüyorum. Bu konuyu 0 kadar çok kurum ve kuruluşlardan, yıllar yılı talep ettim ki, hiçbir ses ve seda veren olmadı. Bir kez de burada dile getireyim dedim. Kim veya kimler yapacaksa bir an önce bu iş çözüme kavuşturmalıyız diye düşünüyorum.
2- Bu araştırmaların sonucu, bize önümüzdeki süreçte, Malatya’mızın kalkınmasında hangi ‘markamızla’ yol alacağımızı öne çıkaracağımızın ipuçlarını da verir diye düşünüyorum.
3- Ben bunlardan kalkınmamızın öncülüğünü ve markalaşmamızı; a)Tarım b) Sanayi c) Eğitim d) Sağlık Turizmiyle mi? olmalı diye, enine boyuna tartışmalı, buradan çıkaracağımız derslerden sonra enerjimizi bu alanlara yönlendirmeliyiz diye de ayrıca düşünüyorum.
Üniversitemizin birçok konularda bize yol göstericiliğini yapmadığını ayrıca söylemek istiyorum. Ne olursunuz şu avunmaya hemen geçmeyin Sayın Hocam. Yaptığımız bir televizyon programında, sizlere yönelttiğim; Malatya Yeni Devlet Hastanesinin ‘ Araştırma ve İhtisas Hastanesi’ olması yönünde öncülük eder misiniz dediğimde; Siz Sayın Hocam, ‘Milletvekillerimiz bu konuda gelip bize başvurmadılar ki’ dediğiniz kayıtlardadır.
Üniversitemizin şehrimize ait olan ‘yol göstericiliğinde’ neden ila da bir kurumun, ya da birilerinin başvurusunu arar durumunda olsunlar ki?
Benim anladığım kadarıyla Üniversiteler yaptığı araştırmalar ile yol göstericiliğini sürdürmelidir diye düşünüyorum. Bu konuda Üniversitemizin yıllarca eksik kalmış veya eksikliği hissedilmiştir. Şu birkaç bazı konularda dahi, en azından 1990’lı yıllarından beri, şehrimiz tarafından tartışılmasına rağmen, Üniversitemizin bu konuda araştırmaları var mı? Yok mu? Doğrusu ben bilmiyorum.
1- Şehrimizin ‘Trafik Sorunu’
2- Şehrimizin ‘Yol Sorunu’
3- ‘Kuzey veya Güney Çevre Yolu’ Sorunu
4- ‘Çevre Düzeni Planı Sorunu’ konularında
Sonuncusu, 1/50000- 1/25000- 1/5000 Çevre Düzeni Planlarının yapılmasına başlanıldığına ilişkin Büyükşehir Belediyemizin bilbordlara vermiş olduğu ilanlardan öğrenmiş bulunmaktayım. Yıllardır dillendirdiğimi bu planların uzun yıllar ihmal edilmesi, birçok konularda şehrimizin enerjisini, sinerjiye döndürememesindeki en büyük engellerden biri olmuştur. Bu bakımdan, bu planların Büyükşehir Belediyemizce ele alınması, en azında şehrimizin 40-50 yıllık arazi kullanım kararlarının ve stratejilerinin şekilleneceğini önemli ölçüde gösterecektir diye düşünüyorum. Bu planlar sonuçlanıp, kamuoyuyla paylaşıldığında, dilerim; Üniversitemiz bu konudaki düşünce ve fikirlerini, hem bizimle, hem de Büyükşehrimizle paylaşır diye düşünüyorum.
Sayın Hocam, şehrime ve Üniversitemize ait yanlışı-doğrusu ile düşüncelerimi, hem sizlerle, hem de Üniversitemizle ve kamuoyumuzla paylaşmaya çalıştım.
Dilerim; Üniversitemiz ve kamuoyumuz, sizin belirttiğiniz gibi, şehrimize ait gelişmelere ait istişarelerde, her zaman ve her zeminde yol alıcı olur.