Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), borç ödemeleri devam eden konut ve iş yeri alıcıları için yeni bir indirim kampanyası başlatıyor. Vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine hazırlanan kampanya 22 Eylül’de başlayacak.
Malatya’da TOKİ projelerinden konut veya iş yeri sahibi olan vatandaşlar da kampanya şartlarını karşılamaları halinde bu fırsattan yararlanabilecek. Kampanya kapsamında borcunu tamamen kapatmak isteyen alıcılara mevcut borç bakiyesi üzerinden yüzde 25 indirim uygulanacak.
Başvurular 22 Eylül’de başlıyor
Yüzde 25 indirim kampanyasından yararlanmak isteyen vatandaşlar, 22 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında satış işlemlerini gerçekleştirdikleri bankalara başvurabilecek. Vatandaşlar aynı tarihler arasında ilgili bankalara başvurarak borç kapatma tarihi itibarıyla hesaplanacak güncel borç bakiyelerini de öğrenebilecek. Böylece kampanyadan yararlanmak isteyen alıcıların ne kadar ödeme yapmaları gerektiği netleşecek.
TOKİ kampanyasında borcunun tamamını tek seferde kapatamayan vatandaşlar için de seçenek bulunuyor. Buna göre borç bakiyesinin en az yüzde 25'i oranında peşin ödeme yapılması halinde, ödenen tutara yüzde 25 indirim uygulanabilecek. Böylece borcunun tamamını kapatamayacak vatandaşlar da kampanyadan kısmi olarak yararlanabilecek. TOKİ'nin açıklamasına göre kampanyadan yaklaşık 228 bin konut ve iş yeri alıcısının faydalanması bekleniyor.
Kampanyadan faydalanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Geri ödeme taksitlerinin en geç Haziran 2025 sonuna kadar başlamış olması şartı aranıyor. Başvuru tarihi itibarıyla borç kapatmanın gerçekleştirileceği aya ait taksitlerin ödenmiş olması gerekiyor. Bunun yanında geriye dönük taksit veya emlak vergisi borcunun bulunmaması da şartlar arasında yer alıyor. Kalan taksit sayısı 12 ay ve daha az olan konut ve iş yeri alıcıları ise yüzde 25 indirim kampanyasından yararlanamayacak.
Tapusunu almak isteyenler dikkat
Kat mülkiyeti oluşmuş projelerde kampanyadan yararlanarak borcunu tamamen kapatan alıcılara tapuları verilecek. Bu kapsamda bankaya başvuru sırasında ilgili belediyeden alınan emlak beyan değerini gösteren belgenin ve DASK poliçesinin hazır bulundurulması gerekiyor.
Kampanyadan yararlanmak isteyen konut ve iş yeri alıcıları, borç bakiyelerini kapatmak amacıyla gayrimenkul satış sözleşmesini imzaladıkları aracı bankalardan konut kredisi de kullanabilecek.
Son tarih 19 Ekim
TOKİ'nin yüzde 25 indirim kampanyası 22 Eylül'de başlayacak ve 19 Ekim'de sona erecek. Bu tarihten sonra yapılacak borç kapatma veya kısmi ödemelerde kampanya kapsamında sunulan yüzde 25 indirim uygulanmayacak.
Malatya’da TOKİ borcu bulunan vatandaşların kampanyadan yararlanabilmek için öncelikle şartlarını kontrol ederek satış işlemlerini gerçekleştirdikleri banka üzerinden başvuru sürecini takip etmeleri gerekiyor.



