Yaşam

Türk Dil Kurumu (TDK) ne zaman kuruldu?

Türkçenin gelişmesi ve korunması için 12 Temmuz 1932'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Türk Dil Kurumu ( TDK), 92. kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

TÜRK DİL KURUMU'NUN KURULUŞ TARİHİ

Türk Dil Kurumu, 12 Temmuz 1932'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla "Türk Dili Tetkik Cemiyeti" adıyla kurulmuştur. Atatürk, Türkçenin gelişmesi ve yabancı dillerden arındırılması için bir kurumun gerekli olduğuna inanıyordu. Bu amaçla kurulan TDK, o günden bugüne Türkçenin korunması ve geliştirilmesi için önemli çalışmalar yürütmektedir.

TDK'NIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Türkçenin bilimsel bir şekilde incelenmesi ve araştırılması

Türkçenin kurallarının ve söz varlığının geliştirilmesi

Yabancı dillerden Türkçeye geçen kelimelerin yerine Türkçe kelimeler konulması

Türkçe sözlükler, ansiklopediler ve dil bilgisi kitapları hazırlanması

Türkçenin öğretimi ve yayılması için çalışmalar yapılması

TÜRK DİL KURUMU TARİHİ

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Kurum ilk olarak "Türk Dili Tetkik Cemiyeti" adı ile devletten ayrı bir dernek görevini üstlenmişti.

Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı.